Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tata’dan 2.500$’lık Otomobil: Tata Nano

Tata’dan 2.500$’lık Otomobil: Tata Nano

Tata grubu Hindistan'ın en büyük sanayi devi. Fiber optik kablo hatlarından otomotive, tekstilden teknolojiye kadar bir çok yatırımı var. Son büyük hamleleri de Jaguar ve Land Rover için Ford'a verdikleri teklif oldu. İngilizler'in en prestijli markalarından birisinin sahibi eskiden İngiliz sömürgesi olan bir ülkeye geçmek üzere.

Haberimizin konusuysa Tata'nın 2.500 dolarlık otomobil projesi. Ucuz otomobiller satış potansıyelleriyle hala üreticiler için çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda Renault grubunun Avrupa'daki karlılığının en büyük etkenlerinden birisi Dacia markasıyla ürettiği ucuz araclardı mesela.

Tata bu ucuz otomobil işini iyice abartmış ve gerçekten de halk için bir 4 tekerli araç tasarlamış. NY Times'ın karşılaştırmasını çok beğendim; ABD'de Lexus'un LX 470 modelini alırken DVD oynatıcı için ödediğiniz ekstra bedel olan 2.500 dolar bu aracın tamamının fiyatı! Çok yakında resmi duyurusu yapılacak olan aracın kod adı şimdilik People's Car. Aşağıdaki görsel tahmini bir çizim. Aracın batı ülkelerindeki emisyon değerlerini tutturması şimdilik beklenmiyor ama zaten hedef kitle de Hindistan'dan başka bir yer değil.

Bu aracın Türkiye'de de çok iyi bir pazara sahip olabileceğini öngörüyorum ben. 30-35 beygirlik bir motoru olacak olan araç mobilet tipi araçların yaygın olduğu güney bölgelerimizde 4 tekere geçiş için uygun olacaktır. Tabii aracın fiyatı bizde vergilerle 6-7 bin doları bulacaktır muhtemelen.

Detaylı bilgi ve lansman fotoları için:

http://www.rediff.com/money/2008/jan/10tatacar.htm