Taşın bir malzeme olarak kullanıldığı yaratım süreçlerininin, özellikle arazi sanatı işlerinin pekçok örneğini paylaştık. Kumsallar üzerinde yükselen taş eserleriyle Jon Foreman, kuvars ve granit gibi kayaları oyarak işleyen José Manuel Castro López, taşın yanı sıra doğadaki diğer malzemeleri de kullanan Andy Goldsworthy büyüleyici işler ortaya koyan sanatçılar arasında. Sert kaya parçalarını bir hamur gibi yoğuran ve onlara yeni bir form kazandıran José Manuel Castro López gibi taşa yeni formlar ve anlamlar kazandıran Japon sanatçı Hirotoshi Ito; soğuk, sert ve biçimsiz yapısı olan taşlardan akıllara durgunluk verecek taş heykeller yaratıyor.
Sıradan kayaların tuhaf yüzlere ve eşyalara dönüşümü
Her bir taşın benzersiz formunu kendi hayal gücüyle birleştiren Hirotoshi Ito, üretim sürecinde kendi kültüründen ve ailesinden besleniyor. Bir asırdan uzunca bir süredir taş işçiliğiyle uğraşan ailesinin işini ve geleneğini devam ettirmek isteyen Hirotoshi Ito, Tokyo Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra önce metal işçiliğiyle alışılagelmişin dışında eserler yaratıyor. Daha sonraları yaşadığı evin yanındaki nehirden topladığı taşlarla oynamaya ve taşın yapısını koruyarak algı oyunları yaratmaya başlayan sanatçı, farklı malzemeleri de işin içine ekleyerek eserlerine derinlik katıyor.
1964 doğumlu sanatçı, çalışmalarının çoğunda taşın orijinal şekline sadece ufak dokunuşlar yaparak onlara yeni bir form kazandırıyor. Eserleri farklı kılan olay ise taş ile özdeşleşmeyen parçaların taşın üzerine yerleştirerek farklı yanılsamalar ortaya çıkarıyor olması.
Şaşırtıcı derecede gerçekçi duran giysilerden rahatsız edici gülen suratlara, taşı hiç olmadığı kadar yumuşak gösteren dokunuşlardan onları bambaşka bir eşyaya dönüştüren eserlere kadar taşın potansiyelini ortaya çıkaran eserler ortaya koyuyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Hirotoshi Ito malzemenin orijinal şeklini korumaya özen gösteriyor
Hirotoshi Ito, eserlerini iki farklı kategoriye ayırıyor. Taşın yüzeyini değiştirip farklı bir materyalden üretilmiş gibi görünmesini sağlayan oyulmuş heykeller birinci kategorideler. İkinci kategoride ise sahil ve nehir yataklarından toplanan taşların doğal formunu koruyup ufak değişiklikler ve eklemeler yaparak ortaya çıkardığı eserler bulunuyor.
Taşların doğal biçimlerini kullanıp onlara farklı dokunuşlar ve eklemeler yaparak sıradan bir taşa yeni bir karakter atfediyor. Onları soğuk yapılarından çıkararak ruh katıyor. İçi oyulmuş gibi duran taşlar kimi zaman bir fermuarla çantaya küçük bir kutuya dönüşüyor kimi zaman taşın içine eklenen malzemeler (pamuk, elyaf v.s.) onu kendi sert görünüşlü yapısından çıkararak yumuşak ve hafif bir yapı gibi gözükmesini sağlıyor.
Hirotoshi Ito’nun Instagram sayfasında taşların bambaşka algılandığı, yeni bir doku ve ruh kazandığı diğer eserlere de göz atmanızı tavsiye ederim.
Görsel: deviantart