Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tasarıma gönül veren kitleler

Tasarıma gönül veren kitleler

Endüstriyel tasarım alanında kitlesel fonlamayla geliştirilen tasarımlar.

Kitlesel fonlama oyun, film, müzik ve teknoloji sektörüne renk getirdiği gibi, endüstriyel tasarımcıların da kendini ifade ediş biçimini değiştirdi. Tasarım sahası bolca finansman ve pazar araştırması gerektirdiğinden ürün fikirleri harddisklerin bir köşesinde bekliyordu. Bu tasarımlar kitlelerden güç alarak fışkırırcasına gün yüzüne çıktı ve milyon dolarlarca değer görmeye başladı. Toplam fon kickstarter’da 50 milyonu aştı.

En büyük pay sahipleri arasında artık mobilin geleceğine de yön veren teknolojik saat tasarımları var;

iPad Nano’yu bir dokunuşla multi-touch bir saate dönüştüren Tik-tok multi-touch 1 milyona yakın fon sırtlandı.

0.80 mm.lik inceliğiyle ve e-mürekkep ekranıyla dikkat çeken CST-01, 200 bin hedefleyip 1 milyon dolar sınırını açtı.

Geliştirilebilir ve kişiselleştirilebilir alt yapısıyla Pebble ise 10 milyon dolarlık fonla efsane oldu. Şu anda 150 dolardan ön sipariş verebiliyorsunuz.

http://www.kickstarter.com/projects/597507018/pebble-e-paper-watch-for-iphone-and-android/

Bir diğer fon zengini; Wired’ın “Apple’ın üretmesi gerekirdi” dediği, son derece basit ve akıllı bir fikre dayanan iPhone aksesurarı Elevation Dock 1,4 milyon dolarlık yatırımla üretime geçti; farklı modeleriyle şu anda 89 dolardan başlayan fiyatlarla satışta.

İşlevsel iPhone/iPod Touch aksesuarlarından biri de 700 bin dolarlık fonla Galileo.

Hareketi algılayan 360 derece robotik sistemiyle time-lapse videolar çekebilir, bebeğinizi izleyebilir, sinematografilerle sanatınızı konuşturabilirsiniz.

Başarılar sadece teknolojik fonksiyonellikle sınırlı kalmadı tabii, şık ve manik bir lambadan, en küçük cebinize sığabilen cüzdanlara, sıkışık şehir hayatında kendine yer bulabilen mini elektrikli otomobillerekadar 10 binlerce fikir kısa sürelerde hayata geçebildi.

Tasarım sitelerinde de kitlesel fonlamayla yürümüş ilham verici endüstriyel tasarımlara sıklıkla rastlıyoruz. Tasarım siteleri aynı zamanda projeler için bir reklam mecrası olarak da kullanılmaya başlandı.

Mesela bu kriptolama sistemiyle açılan bir USB bellek 196 bin fonlandı. Daha önce haberi şuradaydı, detaylı inceleyebilirsiniz.

Multi-touch şeffaf klavye ve fareler 143 bin ile hedefine ulaştı.

Erimeyen, şarj edilebilen bu buzlar da 2,500 hedeflerken 31 bin dolar kazandı.

Google’ın tasarım alanındaki yatırım akışına kayıtsız kalmasını bekleyemezdik. Startup Lab’in çalışmaları ve aktivitelerinin yanı sıra Google Ventures çatısı altında bir tasarım stüdyosuda bulunuyor ve 700’ün üzerinde portfolyo sitesiyle işbirliği sağlayarak sektöre katkı sağlıyor.

Teknoloji kategorisinde de şık ürün tasarımları var, göz atmak isterseniz buradan.