Tarık Tolunay, kendi değimiyle bir kentçizer olarak İstanbul’u en ince detaylarına kadar işlediği Fractal İstanbul projesine devam ediyor. 2010 yılında başladığı bu projenin oluşum sürecini Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde konuşmuştuk. 2017 yılında bitirdiği Tarihi İstanbul yarımadasının haritalamasının ardından geçtiğimiz Aralık ayında serinin ikinci eseri Haydarpaşa Panorama’yı duyurmuştu.
Üçüncü etap Fractal İstanbul – Pandemi 8 aylık bir çalışmanın ürünü
Pandemi sürecinde Tarihi Yarımada’nın ve Haydarpaşa Panorama’nın yapbozlarını sunan sanatçı bu süreç içerisinde de üretime hız kesmeden devam etti. Minyatürleri, Seyyah gravürcülerin çizdiklerini, Avrupa kent haritacılığının örneklerini inceleyen Tolunay, illüstratif haritalar serisinin üçüncü etabı Fractal İstanbul – Pandemi’yi paylaştı. 2,5 milyar pixellik Fractal İstanbul – Pandemi projesinde Eminönü, Galata Köprüsü ve Karaköy yer alıyor.
İkinci etap Haydarpaşa Panorama’nın hemen arkasından çalışmalara başlayan Tolunay, Fractal İstanbul – Pandemi’yi yaklaşık 8 aylık bir sürecin sonunda bitirdi. İlk iki seride olduğu gibi yine ince detaylar eseri izleyenleri uzun süre kendisine baktıracak gibi duruyor.
Pandemi günlerinin ürünü…#fractalistanbul İllüstratif Haritalar Serisi 3. Etap.#fractalistanbul_pandemi sonunda bitti. 🌿
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim. 🖋️https://t.co/s87Vz4kvwL
Linkten orijinal görsele ulaşabilirsiniz. 👆
Yorumlar için tekrar burada buluşuyoruz. 🤓 pic.twitter.com/bfMFebYamv— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
Tarihi yapılar ve kentin simge ulaşım araçları bir arada
Tarık Tolunay, pandemi süreci boyunca İstanbul’un kült otobüslerini ve tarihi vapurlarını birer birer hazırlayıp paylaşıyordu. Bu ulaşım araçlarının hepsi Fractal İstanbul – Pandemi’nin içerisinde yer alıyor. Eski Büssing belediye otobüsleri, İETT’nin otobüsü otomatik vites Leyland, Galata Köprüsü’nden geçebilmek için katlanabilir bacaya sahip vapurlar, Fenerbahçe Vapuru ve Kalender Vapuru gibi kentin tarihi ve önemli araçları serinin üçüncü eserinde yeniden hayat buluyor. Bu araçlarda onlarla özdeşleşmiş isimler de yer alıyor. Ancak bunları görebilmek için oldukça dikkatli incelemek gerek. Bunlardan birisi Burhan Pazarlama olarak bilinen vapurların efsane satıcısı Burhan Demircan.
Boğazın unutulmaz vapurları.@SehirHatlari nin @fenerbahceVapuru ve @KalenderVapuru Lütfen bu vapurlarla ilgili anılarınız varsa yazın. Yazın ki kayda geçsin. pic.twitter.com/l6B7J2ptad
— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
#KamondoMerdivenleri Karaköy pic.twitter.com/qcZRRM1Nlt
— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
İstanbul’un tarihi yükünü taşıyan bu bölgede ulaşım araçlarına mimari yapılar eşlik ediyor. Sirkeci’de yer alan Büyük Postane ve Yeni Camii gibi ilk bakışta dikkati çeken yapıların yanı sıra Karaköy’ün çatılarında yer alan küçük kiliseler ve 1850’li yıllarda yapılan tarihi Kamondo Merdivenleri gibi ayrıntıda kaybolmuş yapılar da bulunuyor.
Haydarpaşa Garı ile benzer durumu paylaşan İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Sirkeci Tren Garı da uzunca bir süredir restorasyonda olan hali ile haritada yerini alıyor.
Eminönü ve Karaköy’ün detaylarında kaybolmak
Fractal İstanbul – Pandemi’nin her bir köşesinde farklı hikayeler ve ilginç detaylar bulunuyor. Tarık Tolunay paylaşmış olduğu Tweet zincirince bu ayrıntılardan bazılarına dikkat çekiyor. Ancak yine de illüstratif haritanın içerisinde saatlerce kaybolup keşfedilecek yeni alanlar bulmak mümkün. Serinin üçüncü etabıyla birlikte Fractal İstanbul – Pandemi’nin 71 X 122 cm boyutlarındaki posteri de satışa sunuldu. Eline bir mercek alıp posteri saatlerce incelemek oldukça eğlenceli olacak gibi duruyor.
Hazırlıklıyız. ✊#fractalistanbul_pandemi posterleri basıldı bile.
Ama şimdilik sadece 500 adet.
Yetişen alır yani. 🚀https://t.co/05cJblAAZb pic.twitter.com/Ju2QZakS47— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
Mahmutpaşada bir hamal heykeli var biliyor muydunuz? pic.twitter.com/EiHcKbopTJ
— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
Herşeyin satılabilir olduğu bir yerde sorun var demektir.
Tarihi mekanlarda ve kente ruh veren tarihi yapılarda reklam kullanımı gözümüze tecavüz.
NordStern binası bu amaçla kullanılmamalı kesinlikle.
O yüzden… #fractalistanbul_Pandemi de reklam panosu göremezsiniz. 🙂 pic.twitter.com/BZTLX44wB3— Tarık Tolunay (@tariktolunay) August 24, 2020
Görsel: Twitter