İtalyan Dyaqua şirketi tarafından üretilen “Invisible Solar” adlı mimari dokuya uygun pişmiş topraktan kiremit görünümlü güneş panelleri ile artık kültürel ve tarihi yapılar da enerji üretebilecek. İtalya’da Bari, Yunanistan’da Yanya, İspanya’da Granada, Slovenya’da Celje gibi Avrupa’nın bazı tarihi şehirlerinde eski yapıların doğal form ve dokularını bozmadan kullanılması planlanan kiremitten güneş panellerinin aynı zamanda enerji tasarrufu sağlaması bekleniyor.
𝐂𝐫𝐨𝐰𝐝𝐟𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐟𝐨𝐫 𝐈𝐧𝐯𝐢𝐬𝐢𝐛𝐥𝐞 𝐒𝐨𝐥𝐚𝐫 𝐃𝐲𝐚𝐪𝐮𝐚 After Rooftile, Invisible Solar is ready to become stone, concrete and wood. https://t.co/XF5Gyx3Nbu pic.twitter.com/HDv5IIR3H6
— Dyaqua (@dyaqua) October 25, 2016
Kiremit görünümlü güneş panelleri ilk olarak her yıl 3,5 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Pompeii Arkeoloji Parkı’nda bulunan Roma dönemine ait House of Ceres yapısı üzerinde kullanıldı. Elektrik faturalarını düşürmenin bir yolunu aradıklarını belirten Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü Gabriel Zuchtriegel, Dyaqua ile olan iş birliklerinin çıkış noktasını “Pompeii bazı yerleri tamamen korunmuş antik bir şehir. Kapsamlı bir aydınlatma sistemine ihtiyacımız olduğundan, ya enerji tüketmeye devam edip etrafta direkler ve kablolar bırakarak manzarayı bozabilir ya da ona saygı duyarak milyonlarca Euro tasarruf etmeyi seçebiliriz.” sözleriyle açıklıyor.
Invisible Solar panellerinin her modülü fotovoltaik güneş hücreleri içeriyor. Modüller, güneş ışığının içeriye akmasına izin veren bir polimer bileşiği kullanıyor. Üretim sürecinde pişmekte olan topraktan kiremitin içerisine fotovoltaik hücre katmanı elle yerleştiriliyor ve polimer bileşikle kaplanıyor. Sonrasında montaja ihtiyaç duymaksızın standart bir kiremit gibi söz konusu yapının üzerine döşenebiliyor. Şirket yetkilileri gizli güneş panellerini taş, ahşap, beton veya tuğla görünümünde de üretebileceklerini, böylece yalnızca çatılarda değil duvar ve zeminlerde de kullanılabileceğini belirtiyorlar.
İlk prototipi 2010 yılında geliştirilen Invisible Solar, bu zamana dek büyük ölçekli mali destek bulunamadığı için 2019 yılına kadar seri üretim aşamasına geçemedi. İtalyan hükümetinin birkaç yıl önce fotovoltaik sistemlerin kurulumu için sübvansiyonlar sağlaması ve Kültür Bakanlığı’nın kültürel alanlarla ilgili karbon emisyonunu azaltmak üzere mimari estetik açıdan uygun çözümler üretmek için harekete geçmesiyle Dyaqua’nın Invisible Solar projesi de geniş ölçekli olarak hayata geçme fırsatı buldu.
Görseller: Dyaqua, Twitter, Youtube