Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Synapse: Beyin Dalgalarınıza Göre Hareket Edebilen 3B Baskı Kask

Synapse: Beyin Dalgalarınıza Göre Hareket Edebilen 3B Baskı Kask

Etkileşimli ortamlar ve insan vücudu ilişkisini çalışan Behnaz Farahi, beyin dalgalarına göre hareket edebilen üç boyutlu baskıdan kask projesini gerçekleştirdi.

Değişik kask örneklerine denk gelince bahsetmeden edemiyoruz, katlanıp bilgisayar kılıfına sığabilenler veya görünmez olanları gibi. Üç boyutlu baskıdan kask üretimine de aşinaydık, Daft Punk üyelerinin kaskına sahip olma adına atılan atılım yer verdiğimiz en ilginç haberler arasındaydı. Bu seferki kask örneği ise oldukça esnek bir yapıya sahip ve beyin dalgalarımızla doğrudan ilişkiyi yakalamış türden. 

Synapse adlı kask beyin dalgalarına göre hareket edebiliyor. “Düşüncelerinizle kaskınızın hareketini kontrol edebilirsiniz” şeklinde daha iddialı veya geyik bir söylemle de nitelenebilecek fikrin temel amacı vücuda ikinci bir deri işlevi kazandırabilecek, hareket edebilen yapıların üretimi için üç boyutlu baskıda çoklu malzeme kullanımının sınırlarını incelemek.

Objet Connex500’da esnek bir malzemeden basılan kaskın hareketini giyen kişinin EEG verileri kontrol ediyor. Barındırdığı Neuro Sky EEG çipi ve yine Neuro Sky teknolojisiyle geliştirilen Mindflex aparatı sayesinde takan kişinin çeşitli dalga değerlerinin (düşük/yüksek alfa, düşük/yüksek beta, düşük/yüksek gama, teta) verisi kaydedilip ölçülebiliyor. Kişinin odaklanma ve sakinleşme haline göre etkin veya pasif olarak ayrışan dalgalar 0 ve 100 arasında değişiklik gösteriyor. Dikkat seviyesiyle ilgili değerler de kask hareketini sağlıyor. 

Söz konusu teknolojinin üç boyutlu baskıyla birleşimi bir yana, vücut ve çevre arasındaki ilişkinin nasıl bulanıklaşabileceği de gösteren proje tasarımcı ve mimar Behnaz Farahi‘ye ait. Malzeme davranışı ve çağdaş sanat ile mimaride f olan teknolojilerin uygulamalarıyla ilgilenen Farahi, University of Southern California’ya bağlı School of Cinematics Art‘ta bulunan Medya Sanatları ve Uygulamaları programında doktora öğrencisi. Kazandığı birçok ödül arasında, 2013’te Kinetic Art Organization tarafından düzenlenen uluslararası yarışmadaki birincilik ödülü de bulunuyor. Başka üç boyutlu baskı uygulamalarında da bulunan Farahi, şu sıralar NASA tarafından fonlanmış ayda yapılar basabilen robot geliştirme projesinde çalışıyormuş. 

Kaynak