SXSWi'den bahsederken oturumların yönetilme ve takip edilme şeklinden de bahsetmeden geçmeyelim. Hem benim gibi makine başında yer alanlar için, hem de Ömer ve Yalçın gibi konunun içinde olup diğer etkinlikte neler oluyoru merak edenler için Twitter muhteşem bir kaynak oluyor.
Dün, Ömer'in Mobil İnternet ve Mobil Ödeme haberini okuduysanız en önemli takip etme sistemlerinden birini öğrendiniz diyebilirim 🙂 Tab, tab Twitter'ı takip etmek ya da bir geri iki ileri şeklinde etiketler arasında koşmamak için Hootsuite bir hayli faydalı oldu (etiket ekleme çıkarma ve arabirimleri biraz sorunlu kabul ediyorum ama işe yarıyor :))
'Etiketleri nereden biliyordunuz?' diye bir soru aklınıza geldiyse hemen belirtiyim, hem internet sitesinde hem de SXSW'nin tüm konuşmacıları ve oturumları detaylandırıp, kendi listenizi yapmanıza yardım eden iPad, iPhone uygulamasında etiketler her oturum için belirtiliyordu.
İnternet sitesinde tam başlık altında görebilirsiniz etiketleri;
Etkinliğin mobil uygulaması ise ayrı bir efsane. Gitmeseniz bile indirip, deneyimlemenizi tavsiye ederim. Türkiye'de bu kadar büyük organizasyonlar yapılmasa da vizyon olarak bu tür mobil kolaylıklara yatırım yapılmalı (sadece konferans olarak düşünmeyin, müzik etkinlikleri için de buna ihtiyaç var).
Uygulamada herhangi bir oturuma bastığınızda, bilgileri görüldüğü gibi sağ tarafta alabiliyorsunuz. Beğendiğiniz uygulamaları listenize ekliyorsunuz. Listede çakışan saatleri de sonra size gösteriyor (birden çok şey seçerseniz panik yok).
Seçtiğiniz oturumun nerede olduğunu öğrenip, oraya nasıl gidildiğiniz hemen altındaki 'get direction' kısmından alıyorsunuz.
Katılacağınız etkinliği yine aynı sayfa içinde Facebook, eposta ya da Twitter'dan tek tuş ile paylaşabiliyorsunuz (arkadaşların haberi olsun ;))
Oturumlar seçildikten ve takip edilecek oturumlar belirlendikten sonra, konu tabi ki oturumlarda neler olduğuna geliyor. Yalçın ve Ömer daha ekstrem örnekleri varsa mutlaka paylaşıcaklardır. Benim dikkatimi çeken 2 uygulama oldu.
1. Konuşmacılardan Alıntı Yapma
Kabul edelim Twitter, katıldığımız oturumlar için not alma yerine dönüştü. Oturumdakiler güzel bir şey dediğinde hemen onu ReTweet yapıyoruz, paylaşmak istiyoruz. Sonrasında da toplantı notu yerine neleri RT ettiğimizi ya da favorilediğimize bakıyoruz. İnternetten izlediğim yayınlarda en büyük dert, yayındaki kopmalardı. Kopma anlarında Twitter'da o andaki konuları özetleyen başlıkları olması inanılmaz hayat kurtarıyor. Ama açıkçası her paylaşılan beni heyecanlandırmıyor (hali ile). ilk gün gerçekleşen ve benim içimi kurutan Wellness oturumunda bir uygulama inanılmaz hoşuma gitti.
Oturumdaki konuşmacı Aetna şirketinin CEO'su Mark Bertolini idi. Konuşmasındaki önemli detayları şirketin Twitter adresinden o konuşurken paylaştılar. En doğru düzgün paylaşımlar bu kanaldan geldi. Şirketin ana hesabını bu iş kullanmak ne kadar doğru tartışılır, ama doğru bir içeriği hızlı şekilde ulaştırdıkları için pek sevdim.
2. Soruları Twitter'dan Alma
İkinci bir uygulama da mikrofon dağıtma yerine Twitter'dan soruların alınması idi. Burda en uç nokta kesinlikle yine ilk gün oturumlarından Design from Gut idi. Panellerde farketmişsinizdir, en büyük dertlerden biri hashtag üzerinden soruları alınca alakalı-alakasız bir sürü içerik de hem o akışa düşüyor hem de aynı zamanda belki de sizin takipçilerinizin hiç sevmediği içerikler onların akışına düşüyor (bu konuyu Cappy projesinde konuşmuştuk hatırlarsınız).
Sosyal spam konusuna harika bir çözüm yapıp, soruları yine Twitter üzerinden almışlar. Ancak bu sefer hashtagler yerine hem bir hesap üzerinden almışlar (@dftg), hem de Twitter API'sini kullanarak bunu designfromthegut.com sitesinden takip edilecek şekle şemale sokmuşlar. Sorular geldikçe From: Twitter ismi olarak görünürken, paneli yönetenler için oldukça pratik bir sistem olan bu siteyi orda ekrana verip insanların katılmasına önayak oldular.
Sistemin bir diğer güzelliği ise hangi soru sorulsun diye RT kampanyasına dönüşmemesi. Hangi soruların sorulacağına ise soruların favori olarak işaretlenmesi üzerinden kurgulanmışlar. Böylelikle siz bu oturum ile ilgilenirken, takipçilerinizi hiç rahatsız etmemiş oluyorsunuz. Sistemin tüm çalışma kurgusunu şurdan okuyabilirsiniz.