İkinci günün merakla beklediğim oturumlarından birisi de Anime: More Than Cartoon oturumuydu. Bu oturumun katılımcıları, Craig Crossley, Justin Rojas, Margo Yabs, Mike Laidlaw ve Ryo Yamaguchi'den oluşuyordu. Buradan katılımcıların geçmişlerini okuyabilirsiniz, özetle; japon çizgi romanları ve animasyonları ile ilgili, yayıncı, müzik yapımcısı, içerik üreticisi ve dağıtımcı gibi farklı sektör kollarının üyeleri, Anime'nin nasıl müzik, çevrimiçi video satışı ve oyun gibi sektörleri etkilediğini konuştular.
Panel katıımcıları 10 dakika önden yerlerini alınca, FUNimation sosyal medya sorumlusu Justin Rojas dolmaya başlayan salonun fotoğrafını çekti ve tivitledi. En sağda kadraja girmeyi başarmış kişi benim 😉
Girişte Dragon Age oyunundan türetilen uzun metraj film Dawn of the Seeker'ın da bir kısa fragmanını izledik. Filmin ilk 20 dakikasının ön gösterimi de gerçekleşti ama ne yazık ki o gösterimi yakalayamadım. Bu bölümde konuşan Mike Laidlaw, EA'in BioWare adlı bir bölümünde çalışıyor ve oyun sektörü ile Anime ilişkisinden bahsetti. Tabii Animelerin oyuna dönüşmesine alışık bir bünye sahibi olarak ünlü bir oyundan çıkan Anime fikri (bkz: Dragon Age) beni heyecanlandırmadı değil.
Animenin müzik sektörü ile entegrasyonundan bahseden Craig Crossley, yeni grupların Animeler için dizi içlerine müzik yaptığını, aynı zamanda bu grupların videolarında da ilgili Animelerin görüntülerinin kullanıldığını, yani karşılıklı iyi bir sinerji yakalandığını söyledi. 20-24 yaş erkek hedef kitlenin hem müzikte hem de Animede çok dominant bir hedef kitleymiş ve bu kitle çalışmasının da ortak işler yapabilmelerinin ana nedenlerinden biri olmuş. Bazı grupların videolarında doğrudan grup üyelerinin Anime içinde karakterler şeklinde kurgulanan müzik videoları da yapılabiliyormuş.
Playstation'dan daha doğrusu Sony Network Entertainment'dan Margo Yabs resmi Anime içeriklerini SNE'ye koymalarının üzerine nasıl hızlı bir talep aldıklarını anlattı. Bu arada Animeler, seri diziler oldukları için çok daha büyük ilgi görüyormuş. Yabs konuşmasını yeni Playstation Vita üzerine indirdiği Animeyi göstererek bitirdi.
Niconico'nun Anime uzmanı Ryo Yamaguchi de Niconico üzerinde Anime içeriklerin nasıl izlendiğini aktardı. Niconico, videoların üzerine yorum ekleme özelliği sayesinde popülerleşmiş ilginç bir video sitesi. Japonya'nın en önemli internet projelerinden biri olan Niconico ile ilgili 2008 tarihli şu makaleyi okuyarak derin bir bilgi edinebilirsiniz. Siteyi önden bildiğim için Anime entegrasyonunu merak ettim, meğer özellikle Anime gibi içeriklerde insanlar videoları ortalama 2 kez izliyormuş; ilkinde yorumlar kapalı olarak, ikincisinde yorumlarla birlikte.
Oturumda daha sonra yeni teknolojilerin ve sosyal medyanın Anime sektörü için çok önemli olduğunu, çünkü Anime tüketicisinin en tekno-manyak kitle olduğunun farkında olduklarını söylemeleri güzel bir itiraftı. İçerikleri yasal yoldan ne hızlı şekilde sunmazsanız bu kitle o içeriğe bir şekilde erişecektir.
Soru cevap bölümünde dayanamayıp özel olarak Margo'ya, genel olarak tüm ekibe, Netflix, Hulu, iTunes Store, Sony Network Entertainment gibi dağıtıcı noktaların hala telif sorunlarını çözemedikleri için Türkiye'de yayın yapmadıklarını ve bahsettikleri içeriklere resmi kanallardan ulaşma şansımın olmadığını söyleyerek ABD dışı için küresel bir içerik stratejileri olup olmadığını sordum. Margo SNE'nin yakında İngiltere ve Avustralya, sonraki dönemde de 9 ülkede daha lansman yapacağını ama Türkiye'nin henüz genişleme planında nerede yer aldığını bilmediğini söyledi 🙁
Anime içeriklerinin müzik, çevrimiçi video, sosyal video gibi nasıl farklı alanlarla çapraz-medya işbirlikleri içerisine girebileceğini dinlediğimiz oturum, samimi katılımcıları ve orijinal içeriklerin kendi alanları dışına nasıl taşınabileceklerini düşündürmesi açısından da güzeldi.