Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Sosyal Medya ve Tasarım

SXSW 2013: Sosyal Medya ve Tasarım

"Designing for Real-Time Marketing" oturumunda Tyler Travitz sosyal medya pazarlamasında tasarımı anlattı.

Kişisel olarak da üzerine çok fazla düşündüğüm bir konu; geleneksel reklamcılıktan disiplini çok farklı olan ve son yıllarda yükselen sosyal medya pazarlamasında süreçlerin geçmişteki işleyişten ne kadar farklı olduğu. En basit örneğiyle geleneksel bir ajansın belki de iş listesindeki en küçük iş bile onlarca kez kontrolden geçip, revizyon alır, günler haftalar sürerken; gerçek zamanlı iletişimin platformu sosyal medya için üretilen işlerin markaların iletişim dilini ve stilini ne kadar değiştirdiğini düşünelim. İletişim dilinin yanında bir de tasarım boyutu var. Tasarımcı olmasam da çok ilgimi çeken bir oturum oldu; “Designing for Real-Time Marketing”.
Tyler Travitz; Unilever, Mc Donalds gibi markalarla çalışmış şimdi de Kuzey Amerika’nın önde gelen ajanslarından biri GolinHarris’te direktör, aynı zamanda interaktif tasarımcı. Sosyal medyada kullanılan tasarımlar doğru yerde doğru mesajı iletebilmek için bir araç. Travitz’e göre gerçek zamanlı pazarlama iletişimi hem markaların pazarlamaya yaptığı diğer yatırımları olumlu etkiliyor ve performansı yükseltiyor hem de tüketicinin davranışlarını değiştiriyor. Sunumdan öne çıkan konular şöyleydi;
Gerçek zamanlı pazarlamanın fırsat yaratan yönleri:
zamanında müdahele edilebilmesi
farklı içeriklerle beslenebilmesi
insan kaynaklı olması
organik olması
Planlı olmak


Sosyal medya sürekli değişen dinamikleri ve gerçek zamanlı iletişimden dolayı her zaman planlı davranmaya müsade etmez. Bir tasarımcı markası için her zaman hazırlıklı ve önden planlı olmalı ama bir yandan da plan yapamayacağı fırsatların doğabileceğini bilmeli. Oscar Ödül Töreni örneğinde olduğu gibi. Sunum devamında; tören sırasında ve ardından gerçekleşen sosyal medya vakalarıyla devam etti.
Konu bulunca olmayacak işleri zorlamaya verilen örnekler de;
Tasarımcı nasıl hazırlıklı olur?
markaya ait logolar ve fontlar hazırda olmalı
belirli bir görünüm, stil yaratmalı
görsel tutarlılığı olmalı
hayata hızlı geçirebilmeli
Zamanlama
Sosyal medya ve gerçek zamanlı pazarlama beklemez.


Tasarımcının iş akışı nasıl olmalı?
içgörü – fikir bulma – yaratım süreci – değerlendirme – revizyon – yayınlama
İşbirliği
Oreo’nun Super Bowl gecesi yarattığı tweet hakkında haberde en çok üzerinde durduğumuz konu o gece ajansın ve markanın birlikte fırsat kolllamak için ajansta çalışıyor olmasıydı. Travitz de bunun önemini vurgulayıp aynı örneği veriyor.
Peki tasarımcı kimlerle işbirliğinde olmalı?
müşteri temsilcisi
kreatif ekip
topluluk yöneticileri
müşteri
Sosyal medya için tasarımın zorluk yaratabileceği konular
iş kalitesi
zamanlamanın kısıtlı olması
doğru tasarımcı bulmak
Travitz’e göre gelecekte gerçek-zamanlı pazarlama, pazarlamanın kendisi olacak. Bence bunun için geleceği beklemeye gerek bile kalmadı.Hem yönetici, hem tasarımcı, hem reklamcı perspektifinden sosyal medyaya farklı bir açıdan bakmak ve tasarımın sosyal medyadaki iletişimi satışa nasıl çevirebileceğinin girişini dinlemek güzeldi. Sunumda yer vermediği daha detaylı bilgi için RTM Research adresini inceleyebilirsiniz.