Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Leap Motion ve Kaybolan Kullanıcı Arabirimi

SXSW 2013: Leap Motion ve Kaybolan Kullanıcı Arabirimi

"Leap Motion & the Disappearing User Interface" oturumunda kurucular Leap Motion'ı anlattı.

Bu yazıyı yazarken kalbim çok kırık. Leap Motion etklinlik alanında bir arkadaşımın aracılığıyla markanın geliştirici ilişkileri direktörüyle tanıştım ve henüz piyasaya çıkmamış olan üründen bir adet temin etme şansı yakaladım ama geç kaldığım için Leap Motion’ımı alamadım. Mayıs’ta satışa çktığında artık…

Leap Motion, küçük bir arabirim cihazı. USB’den herhangi bir bilgisayara bağlanabiliyor ve kendisine uygun şekilde geliştirilmiş her türlü uygulamayı kontrol edebiliyor. Kurucular sunuma başlarken küçük bir demo yaptılar ve cihazın el ve parmakların konumunu ve hareketlerini ne kadar ince detaylı şekilde algılaaybildiğini gösterdiler.
Leap Motion gibi insanlara yepyeni bir arabirim sunan donanımların yaygınlaşabilmeleri için çok önemli bir bariyeri aşmaları gerekiyor. Bu yeni platform için ne kadar çok, kaliteli ve farklı alanlarda uygulama geliştirilirse, cihazı alıp kullanacak kitle için de kullanım opsiyonları artacak. Leap Motion bunu baştan bildiği için 12.000 geliştiriciye ürünü bedava olarak göndermiş ve uygulama geliştirmelerini istemiş. Şimdiden farklı kullanım alanlarında bir çok örnek var. Örneğin bu benim oynadığım oyun gibi.
Leap Motion kurucularının vurguladığı şeylerden birisi de, bu cihazın kendinden önceki arabirimleri bir anda silmek gibi bir görevi olmadığıydı. Klavye ve fare bir çok alanda elbette kullanılmaya devam edecek, ancak Leap Motion sayesinde özellikle belirli şeyleri inanılmaz serbest ya da hızlı yapabilmek mümkün olacak. Tony Stark’ın Iron Man’de kullandığı arayüzde olduğu gibi devrelerle oynamak ya da 3 boyutlu modeller üzerinde çalışmak bu şekilde çok daha doğal yapılabilecek.
Devre demişken, Leap Motion’ın ana geliştiricisi ve kurucularından David Holz başına gelen komik bir olayı anlattı. Arayüzle bir devre üzerinde çalışırken alışkanlıkla parmaklarında hızla kalem çevirmeye başlamasıyla ekrandaki devreler birbirine girmiş.
Leap Motion 79 dolara ön sipariş üzerinden satışta. Firma Asus gibi donanım üreticileriyle de anlaşmalara başlamış. Asus’un bu yıl sonunda Leap Motion entegre bilgisayarlarını görebiliriz. Elbette işletim sisteminde de bazı oyunlar yapabilirler ana donanıma Leap Motion’ı entegre edecek olurlarsa.