Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Stereotiplere Güle Güle, Zerotype’a Merhaba

Stereotiplere Güle Güle, Zerotype’a Merhaba

Zalando, modanın çok yönlülüğünü ve özgürlüğünü kısıtlayan basmakalıp yargıları İlkbahar kampanyasında yıkarak çeşitliliğin önünü açıyor.

Moda alanında hizmet gösteren e-ticaret sitesi Zalando her bireyin kendini özgürce ifade etmesi gerekliliğine inanıyor. Son kampanyasında modadaki çeşitliliğin önüne geçen en büyük engeli hedefine alıyor. Bu engel, modadaki çok yönlülüğü ve çeşitliliği kısıtlayan stereotipleştirme.

İnsanlar cinsiyete dayalı basmakalıp düşüncelerin hala geçerli olduğunu düşünüyor

Markanın YouGov ile ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmada katılımcıların yüzde 89’u stereotiplerin günümüz toplumunda hala var olduğunu düşünüyor. Yüzde 47’si ise eskisinden daha ağır bir şekilde olduğunu ifade ediyor. Bu etiketlemenin sebebi sorulduğunda ise birden fazla seçenek işaretleyen katılımcıların yüzde 60’ı televizyon şovlarını ve yüzde 57’si reklamları gösteriyor.

Zalando, Mother London tarafından hazırlanan Zerotype kampanyası ile stereotiplerden arınmış bir dünya sunuyor. Zerotype bir kişinin ya da inancın türüne, tipine, beklentilere göre kısıtlanmaması anlamını taşıyor. Marka bu kelimeyi böyle tanımlıyor. Seçim ve kendini ifade özgülüğünü klişelere zıt bakışları dünyaya kazandırmak için bu terimi hayata geçiriyor.

Zalando her döngüde bir klişeyi yıkılıyor

Bu fikir doğrultusunda hazırlanan film izleyiciyi lunaparkta döngüsel bir yolculuğa çıkarıyor. Yolculuğun başlangıcı klişeleşmiş etiketler doğrultusunda yansıtılırken döngü her tekrarlanışta karakterin rolleri değişime uğruyor. Reklam, bireylerin kendi tarzlarının çeşitliliğini kutluyor. Kampanya; elbiseyi kadınlar giyer, takım elbise sadece ofis için uygundur, sırf kadınlar pembe giyer gibi kanıksanmış kavramların üstünü çiziyor. Moda platformu İlkbahar kampanyası için sınırları olmayan bir dünyanın kapasını açıyor.

Leila and Damien de Blinkk tarafından yönetilen reklam filmine Metronomy’nin Salted Caramel Ice Cream parçası eşlik ediyor.Kampanya dijital gösterimlerin yanı sıra televizyon basılı yayın ve açıkhava kampanyalarıyla destekleniyor.

Künye

Müşteri: Zalando
Kampanya: Zerotype
Ajans: Mother London
Prodüksiyon Şirketi: Blink Productions
Yönetmen: Leila and Damien de Blinkk
Sosyal Medya Direktörü: Tash Tung
Düzenlenme: Final Cut
Editör: Dan Sherwen
Post Prodüksiyon: Electric Theatre Collective
Ses: Jack Sedgwick / Wave
Fotoğraf: Tom Craig
Oyuncu Ajansı: CLM
Stilist: Cathy Kasterine
Müzik: Metronomy – Salted Caramel Ice-cream

Görsel: YouTube, Mother London