Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Starbucks Logo Güncellemesi

Starbucks Logo Güncellemesi

En son Gap'in logosunu şöyle bir parlatıp, ardından sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine eski logosuna geri dönmesinden sonra cesur bir hamle şimdi de 40. yılını kutlayan Starbucks'tan geliyor.

Öncelikle logo değişimi gibi konuların kararlarının topluluklara bırakılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Grafik tasarım ve pazarlama bir uzmanlık işi ve Henry Ford'un dediği gibi, "tüketiciye ne istediğini sorsaydım bana sadece daha hızlı bir at yanıtını verirlerdi". Sosyal medya denen dijital kahvehaneyi fazla ciddiye alan markaların sonu önemsenmemek olacak şeklinde de bir öngörüm var. iPhone'dan önce nasıl bir telefon istediğimizi sorsalar hepimiz megapiksellerden, hafıza kapasitesinden bahsetmez miydik? Arada arayüzden, uygulama evreninden, dokunmatik ekranın daha önce kullanılmadığı bir şeklinden bahsedenler de güme gidiverirlerdi. Dotcom Boom gibi bir social boom da yakın olabilir kimliksiz markalar için. Sonuçta kendimizi kandırmayalım; Nike bize mağazadan göz kırptı, şirinlik yaptı diye giymedik yıllarca o ayakkabıları. Sosyal olmayan markaların sosyal medyada maskaraya dönme riskleri daha yüksek diyerek haber konusuna döneyim.

Starbucks'ın logosundaki değişimin markanın hayranları tarafından tepki görme olasılığı yüksek. Herşeyden önce alıştığımız ve ezberlediğimiz logonun değişmiş olması tepkili olmamız için yeterli. Fakat Starbucks bu tepkilere dayanmalı. Zira bu logo değişimi aslında görüntü düzeltmeden çok, markanın ismindeki "coffee" kelimesinin eksilmesiyle önemli.

Yerel şarapları ve peynirleri de sunmaya başlayan pilot Starbucks mağazalarından bahsettiğim haberi hatırlayınca, markanın logosundan kahve kelimesini çıkarmasının neden bu kadar önem taşıdığını daha iyi anlayacaksınız.

Starbucks bir deneyim markası ve bu deneyimi kahve kategorisiyle tanımlamak, başlatmak; fakat sadece kahveyle sınırlamamak arzusunda. McDonald's ve Dunkin Donuts ucuz ve kaliteli kahveleriyle Starbucks'a rakip olmaya çalışırken Starbucks fiyat rekabetine girmemek için kendi konumlandırmasını sağlamlaştırmak ve marka tabanını genişletmek niyetinde.