Görünmez kazalar adı üstünde görünmez. Gün içinde çalışın, okuyun, çalışmayın yorulursunuz. Ve insan yorulduğunda hata yapar, bizim hatalarımız teknolojiden bildiğimiz türde hatalar değil ama tabii ki. İnsanın hatası dikkatsizliktir diyebilirim. Bir yere başımızı çarpabiliriz, elimizi kesebiliriz ya da ciddi kazalar geçirebiliriz. Trafik kazalarının büyük bir kısmı da yorgunluktan dolayı oluşan dikkatsizlikle yaşanmaktadır. Yani yaralanmalar kaçınılmazdır, ne kadar dikkatli olursak olalım. 2017 yılında İletişim Tasarımı kategorisinde Red Dot ve UX Awards kazanan Spark da kas-iskelet zedelenmesi sonrası fizyoterapi görmesi gereken hastalar için yeni bir alternatif.
Spark fizyoterapistlerin hem ofislerinde hem de evde, kas-iskelet sistemi yaralanmaları yaşamış hastalarıyla etkileşime girmesine yardımcı olan, teletıp alanında kullanılması için tasarlanan bir platformdur. Bu platformun en büyük avantajlarından biri basit ve uygun maliyetli olması. Spark kullanımı için, kullanıcının hastalar için tasarlanmış fizik tedavi egzersizlerini gösteren, akıllı duvara monte bir projektör takması gerekiyor. Spark, uygulamanın dışında, iki akıllı projektör ve 3B kızılötesi sensörün birleşiminden bir araya geliyor. Bu projektör kullanıcının alanını interaktif bir hale getiriyor. Bununla birlikte terapistlere, egzersizler sırasında, ağrı düzeyi hakkında gerçek zamanlı geribildirim vererek sistemin daha etkili rutinlerini de oluşturabilirler.
Projektörü Kur, Oyun Oynar Gibi İyileş
Spark projektörünü evinize ya da kullanacağınız alana kurduktan sonra Spark uygulamasıyla birbirine bağlarsınız. Uygulama sayesinde Spark tüm odayı tarar ve kullanıcıya tedavi için en uygun alanı önerir. Her evi farklı olduğundan kullanıcı parlaklığı, rengi ve projektörün odaklanacağı alanı ayarlayabilir. Kullanıcı alanı belirledikten sonra projektör onu tarar ve kullanıcının avatarını yaratır. Böylece kullanıcı hareketleri doğru veya yanlış yaptığını avatarı üzerinden takip eder.
Spark, kullanıcılardan 3 rehabilitasyon aktivitesi seçmesini ister. Bu 3 rehabilitasyon ile hastaları iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Kullanıcılar hedefleri belirleyerek ve günlük olarak kendilerini 1’le 10 arasında öznel bir ölçekte değerlendirirler. Bu derecelendirmeler hasta ve terapistin başarılı olması adına iletişim kurmasına yardımcı olur. Ayrıca kullanıcılar terapist sekmesinden terapist seçebilir ve onların değerlendirmelerini inceleyip onlar hakkında yorumda bulunabilir.
Spark ekibinin açıklamasına göre her sene 18 yaş üstü insanların % 50’si 3 aydan uzun süren boyunca kas-iskelet yaralanması yaşıyor. İnsanlar bu yaralanmalarından tedaviden vazgeçtikleri için kolay ve hızlı bir şekilde kurtulamıyorlar. Fakat Spark, kullanıcıların ilerlemelerini fark etmelerine yardım edip onları zihinsel ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzına yönlendirmeyi hedefliyor. Spark ekibi fizyoterapinin anlayışlı, erişilebilir ve motive edici bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ekibe göre tedavi hastanın tercih ettiği ortamda başlar.
James Simmons, Gonzalo Gelso, Hwanghah Jeong, Dipali Bajaj ve Zhaolin Cai tarafından tasarlanan Spark SXSW 2018 Interactive Innovation Awards’ta Health, Med, & BioTech kategorisinin finalistleri arasında yer alıyor.
Görsel: Vimeo, YouTube, Spark