Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sound of Senna – Ayrton Senna 1989

Sound of Senna – Ayrton Senna 1989

Efsane F1 pilotu Ayrton Senna'nın anısı için 1989 Suzuka'da attığı tur, Honda tarafından yeniden canlandırıldı.

Honda, Ayrton Senna’yı anmak için muhteşem bir iş yapmış. Yazıyı hakettiği özeni göstererek yazabilmek için eski yazarımız Furkan‘la da iletişim içinde bugüne kadar bekledik. Biliyorsunuz Formula 1 ve Senna, Bigumigu için ayrı bir öneme sahip. Senna filmi Türkiye’de gösterime girsin diye kampanya yapıp filmi getirmiş insanlarız ne de olsa 😉 Geçen yılki TEDxAlsancak konuşmamın konusu da bu sosyal medya kampanyamızdı hatta.

Honda’nın Internavi adlı telemetri hizmetinin Japonya pazarı için yaptığı bu iletişim projesi, hayatta olmayan bir yarış efsanesini anmanın en yaratıcı yollarından birini keşfediyor. Marka, 1989’da Japonya’daki Suzuka pistinde gerçekleşen Formula 1 yarışında Ayrton Senna’nın attığı bir tam turun tüm yarış verisini ve ses kaydını kullanarak turu bir ışık ve ses gösterisiyle aynı pistte yeniden canlandırıyor. İsterseniz daha detaylı uzatmadan inanılmaz videoyu izleyelim.
https://www.youtube.com/watch?v=oeO2q8FzcnM
1989’da Senna, sıralama turları sırasında Suzuka pistinde o güne kadar atılan en hızlı turu atarak rekor kırar (1.38.041). Bu tur sırasında telemetri cihazının kaydettiği hızlanma, vites değişimi, motor devri, sürat ve pist üzerindeki pozisyon bilgisi, araç kamerasın kaydettiği sesle birlikte arşivlenmiştir. 24 yıl sonra Honda’nın Japonya’da hizmet veren Internavi adlı telemetri sistemleri markasının DOTS (design our transportation story) projesi kapsamında bu bilgiler yukarıda izlediğiniz film için bir araya getirilirler.
Projenin sayfasında tüm turu, anlık telemetri verisini izleyerek de görüntüleyebiliyorsunuz (Sound & Data adlı bölüm). Hız ve vites değişimi gibi bilgileri bugün artık F1 yarışları sırasında da ekranda görebiliyoruz ama motor devrini de izleyebilmek gerçekten ilginç bir deneyim. Bu tur sırasında gösterilern verlerden birine imleci sabitlerseniz diğer telemetri verileri bırakılıyor ve sadece o seçilen verinin telemetrisi aktarılıyor.
DOTS by Internavi, Dentsu ajansının geliştirdiği bir proje ve FWA’da ödül de almıştı. Projenin hikayesini anlatan video da burada (ne yazık ki Japonca):
https://www.youtube.com/watch?v=RVeSYyYzjhY
Honda’ya ve Internavi’ye motor sporları ile alakalı yapılmış en güzel projelerden birini gerçekleştirdikleri için Bigumigu adına teşekkürlerimi iletmek isterim: “Domo arigato!”