Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sony’den El Hareketlerini Taklit Eden Mikrocerrahi Asistan Robotu

Sony’den El Hareketlerini Taklit Eden Mikrocerrahi Asistan Robotu

Sony'nin geliştirdiği ve prototipini ECRA 2024'te tanıttığı Mikrocerrahi Asistan Robotu yüksek hassasiyeti ve cerrahi aletler arasında otomatik geçiş yapabilmesiyle dikkat çekiyor.

Sony geçtiğimiz ay IEEE International Conference on Robotics and Automation 2024 etkinliğinde “Mikrocerrahi Asistan Robotu” prototipini tanıttı. Yönetim ve uygulama olarak iki ana parçadan oluşan robot, cerrahların bilek ve parmak hareketlerini taklit ederek onları küçük cerrahi aletlerin bulunduğu önyüzde uygulayabiliyor.

Teknolojik açıdan robot dört ana kategoride özetlenebilir; Ameliyat sırasında cerrahın ihtiyaç duyacağı aletler arasında robotun otomatik geçiş yapabilmesi. Yönetim bölümündeki cihazların yüksek hassasiyete sahip olması. 4K görüntü teknolojisiyle yüksek kontrol ve deneyim sunması.

Mikrocerrahi iğnenin saç teli gibi çok küçük ve ince dokular üzerinde operasyon yapılmasını sağlıyor. Dolayısıyla kullanılan ekipmanların tutarlılığı ve hassasiyeti de operasyonun başarısı için kilit rol oynuyor. Mikrocerrahi alanında uzamanlaşmak için yetişen cerrahlar uzun yıllar eğitimden geçiyor. Özgün ihtiyaçları ve araçları olan bu disiplin altında cerrahların kullandıkları ekipmanlar operasyonu doğrudan etkiliyor.

Sony’nin bu robotu geliştirirken amacı bu zor operasyonları daha erişilebilir kılarak hem cerrah hem de hasta için daha pürüzsüz bir hale getirmek. Robotun yönetim işlemlerinin gerçekleştiği konsolda cerrah operasyonu yürütürken önyüzde tarafında robot cerrahın el hareketlerini 1/2 ile 1/10 arasındaki farklı oranlarda küçültürek uygulanmasını sağlıyor.

Sony, Mikrocerrahi Asistan Robotu’nun ilerleyen aşamaları için üniversitelerin tıp bölümleriyle birlikte çalışmayı ürünlerinin etki alanını artırmayı hedefliyor.

Mikrocerrahi konusunda internetin viral olmuş videolarından birisi de Edward-Elmhurst Hospital’ın 2010’da yayınladığı “da Vinci Surgical System” tarafından gerçekleştirilen çatısı altında bir üzün tanesi üzerine atılan dikiş videosuydu.

Görsel: YouTube, Sony