Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Soğan Kabukları Ambalaj Malzemesine Dönüşüyor

Soğan Kabukları Ambalaj Malzemesine Dönüşüyor

HUID, soğan kabuklarını geri dönüştürerek yaptığı sürdürülebilir ambalaj malzemesiyle, ambalaj atııklarının yarattığı çevre kirliliğine çözüm öneriyor.

İskoç markası HUID, fosil yakıt türevi plastik ürünlerin yerine sürdürülebilir alternatifler yaratma misyonuyla yeni kurulan bir şirket. Uzmanlık alanı ise soğan kabuklarını geri dönüştürmek. Ambalajda soğan kabuklarını kullanmak, çabuk bozulan gıdaların ömrünü uzatmak için sebzenin antimikrobiyal özelliklerinden yararlanmayı mümkün hale getiriyor. HUID, selülozu soğan kabuğundan çıkarıyor ve bunu bir biyopolimer karışımıyla birleştiriyor, böylece dayanıklılık açısından plastiğe rakip olabilecek bir film ortaya çıkıyor.

HUID‘in CEO’su Renuka Ramanujam, teksit bölümündeki öğrenciliği sırasında soğan kabuklarını ilk kez giysi boyası kaynağı olarak kullanmış. Daha sonraları da bu malzemeye ilgi duymaya devam etmiş. Şirket çiftçilerden ve tarımsal işletmelerden atık kabuk elde ediyor ve karton benzeri bir malzemenin yanı sıra esnek filme alternatif geliştiriyor. HUID, Birleşik Krallık’taki hanelerin yılda yaklaşık 90 milyar parça plastik ambalajı çöpe atması nedeniyle israfı azaltmaya çalışıyor.

Küresel çapta çok tüketilen bir gıdanın atıklarıya biyoplastik üretmek

Bayan Ramanujam, “Yatak odamın zeminindeki malzemeyle deneyler yapmaya başladım. Plastik ısıtıldığında gıdaya kimyasallar bulaştırıyor. Maliyeti olmayan bir malzemeyle bu duruma çözüm bulmak istedim. Yediğiniz herhangi bir yemeği hayal edin; içinde mutlaka bir miktar soğan bulunur. Soğan mutfakların küresel bir temel maddesidir. Onlar her yerdedir, dolayısıyla atıkları da her yerdedir.” Aslen Hint olan Ramanujam, bir arkadaşının daveti üzerine 2021 yılında Londra’dan Oban’a taşınmış. “Londra’da temasa geçmeye çalıştığım hiç kimse yanıt vermedi” dedi. “Topluluk çok güçlü olduğu için Oban’da kaldım.”

Baş bilim sorumlusu Marie Rapin’le çalışmaya başladıktan sonra şirketin çalışmaları hızlanmış. Rapin, ıspanak gibi gıda maddeleri için plastik poşetlerin yerini alabilecek esnek bir film üzerinde çalışıyor. Şu anda prototipler yarı saydam ve istenenden biraz daha kalın. Aynı zamanda yumurta kartonu benzeri ürünler yapmayı da hedefliyorlar.
Önümüzdeki yıl ilk ürünlerini piyasaya sürmeyi umuyor ki o da tamamen soğan kabuklarından yapılmış kağıt olacak.

Yenilikçi konsept, Strathclyde Üniversitesi tarafından işletilen İskoçya Ulusal Üretim Enstitüsü’nden (NMIS) önemli bir destek aldı. Bu kurum, Yüksek Değerli Üretim (High-Value Manufacturing / HVM) Catapult girişiminin hayati bir bileşeni. Strathclyde Üniversitesi’ndeki İleri Malzeme Araştırma Laboratuvarı (The Advanced Materials Research Laboratory / AMRL), bu umut verici gelişmenin temelini oluşturan soğan bazlı malzemeler üzerinde kapsamlı testler yürütüyor.

Ürün ve Sanat Malzemesi Olarak Portakal Kabukları

Görsel: HUID