Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Shimano’dan Elektrikli ve Kendi Kendini Ayarlayan Bisiklet Ayakkabısı

Shimano’dan Elektrikli ve Kendi Kendini Ayarlayan Bisiklet Ayakkabısı

Shimano; otomatik olarak kendini ayarlayabilen, elektrikli ve kablosuz bisiklet ayakkabısının patentini aldı.

Shimano’nun akıllı bisiklet ayakkabılarında kullandığı kablosuz elektronik kilit sistemi, sürüş sırasında ayakkabının pedallara göre konumunu ayarlamak için kullanılıyor. Sistem, sürücü ve bisiklet sensörlerinden gelen girdiler aracılığıyla ileri+geri ve yanal konumlandırmaya olanak tanıyor. Sensörler, optimum ayakkabı konumunu belirleyen ve otomatik olarak bu konuma hareket etmesini sağlayan verileri üretiyor. İsteğe bağlı olarak manuel ayarlama yapmak da mümkün.

Bisiklet sürücüsü normalde bisiklete bir ayakkabı, kilit/klips ve pedal aracılığıyla bağlanıyor. Shimano’nun sisteminde ise ayakkabının tabanında bir “ayarlayıcı” bulunmakta. Kilit buna takılıyor ve ayakkabı klipsleri geleneksel şekilde pedala takılıyor. Bu ayarlayıcı, ayakkabıyı önden arkaya ve soldan sağa hareket ettiren ters çevrilebilir bir elektrik motoru içeriyor. Kablosuz bir sistem ayakkabıya, kilite ve ayarlayıcıya güç sağlıyor

Performans kazanımları ve mekanik avantajlar

Peki böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç var mı diye düşünenleriniz olabilir? Bisikletçiler farklı arazi türlerinde ya da  yokuş yukarı ve yokuş aşağı eğimlerde hareket ettikçe vücut pozisyonlarını buna uyacak şekilde ayarlıyor. Bu, bacakların dönme noktalarını ve açılarını değiştirmeye sebep olabiliyor. Bu nedenle, eğer ayağın pedala temas noktası bunu telafi edecek şekilde ayarlanabilirse potansiyel mekanik avantajlar ve performans kazanımları olabilir. En azından Shimano’nun iddiası bu yönde. Ayrıca bu ayakkabıların bir ürün olarak henüz piyasaya sürülmediğini de ekleyeyim.

Aslında pedala temas noktasını değiştirmek, sıradan bir ayakkabıyla pedal üzerinde düşünmeden yapılabilen bir şey. Ancak çoğu klipsli ayakkabıda, kenara çekip Allen anahtarıyla işlem yapmadan bu mümkün olmuyor.

Shimano’nun önerdiği otomatik sistem, vücut ve bisiklet sensörleri aracılığıyla sürücünün optimum ayak pozisyonu ihtiyacını algılıyor. Ayakkabı, bir dizi faktöre bağlı olarak optimum performansa göre ayarlanabiliyor; Pedal giriş gücündeki değişiklikler, tempodaki değişiklikler, çakıllı yollardan asfalt yollara geçiş veya hatta GPS verileri bu faktörler arasında. Örneğin ayakkabılar, bisikleti yokuş yukarı sürdüğünüzü veya sürat yaptığınızı algıladığında kilit ayakkabının ileri doğru hareket edebileceği şekilde kendini ayarlıyor.

Siz ne düşünüyorsunuz, bu teknoloji size yararlı göründü mü?

Görsel: Shimano