Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şehirli Farelerin Bilinmeyen Yaşamı

Şehirli Farelerin Bilinmeyen Yaşamı

AnonyMouse isimli kimliği belirsiz sanatçı grubu, Malmö sokaklarını farelere özel mekan enstalasyonlarıyla süslüyor.

Hep diyoruz, İskandinavya’da hayat huzur içinde, insanlar rahat diye. Sadece insanlar değil, fareler bile belli bir refah seviyesinin üstüne çıksın diye çalışmalar var. İsveç’in Malmö şehrinde mesela, farelerin şehir yaşamından eksik kalmaması için onlara özel dükkanlar açılıyor! Şaka bir yana, gerçekten de Malmö’de bugünlerde etrafa fare boyutunda minyatür dükkan yerleştirmeleri yapan bir sanatçı kolektifi var.

Haklarında açtıkları Instagram hesabı dışında pek de bir şey bilinmeyen AnonyMouse isimli kimliği meçhul sanatçı grubunun Malmö’nün Möllevången mahallesinde yarattığı 70×30 cm boyutlarındaki dükkanları görenler, gülümsemeden geçemiyor. Fransız fındık dükkanı “Noix de Vie” (Hayat Fındıkları) şehrin farelerine gurme fındıklar ve cevizler satıyor. Tam yanında yeni açılan İtalyan restoranı “Il Topolino” (Miki Fare’nin İtalyancası) ise peynir ve kraker çeşitleri sunan seçkin menüsüyle çok havalı…

Dükkanların tasarımında tüm detaylar düşünülmüş. Fare filmi posterleri, konser duyuruları bile duvarlara asılı. İçerideki dekorasyon objeleri, farelerin etrafta bulup yeni bir işlev kazandırdığı eşyalar olarak düşünülmüş. Yani kavanoz kapakları, kibritler, pullar, teneke kutular ve daha pek çok şey dükkanlarda yeniden hayat bulmuş.

AnonyMouse adına açıklama yapan sanatçı temsilcisi, farelerin göz seviyesinden daha uzakta, insanlarınkine paralel bir yaşamları olduğunu düşünme fikrinin hoşlarına gittiğini söylüyor. Kim olduklarının çok da önemli olmadığını belirten grup, esas amacın insanları gülümsetmek, hayata biraz neşe katmak olduğunun altını çiziyor. Don Bluth, Disney ve Astrid Lindgren‘i esin kaynakları arasında gösteren grubun akıllarına minyatür fare dükkanları yapma fikri bir yıl önce Paris’te gelmiş ve Mart ayında ilk dükkan yerleştirilmiş. Şu an için sadece iki dükkan olsa da (talebe ve ihtiyaca bağlı olarak!) dükkanları giderek yaygınlaştırmak ve sayılarını artırmak planlar arasında.

Dükkandaki fındıklar gerçek ama dükkanlar henüz açık değil. Dolayısıyla çok bir fare trafiği yok. Gelip geçenler tarafından fark edilen dükkanlar insanlar arasında daha popüler şimdilik. İnsanların dükkanlarla etkileşimi ve bu sayede dükkanların şehrin bir parçası haline gelebilmeleri aslında fikrin özü. Nitekim, şimdiden dükkanların etrafına başkaları tarafından minyatür çörekçikler ve posterler eklenmiş bile.

Şehir hayatına gülümseme katan sevimli sevimli bir sokak sanatı projesi… Grup, Instagram üzerindeki takipçilerine çok yakında yeni dükkan projeleri olduğunu ve 2017 içerisinde pek çok farklı uygulama görebileceklerinin müjdesini vermiş. Bakalım farecikler bundan sonra nerelerde sosyalleşecek?

Görsel: AnonyMouse Instagram