Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanatın ve İnsan Doğasının Zirvesi: Burning Man

Sanatın ve İnsan Doğasının Zirvesi: Burning Man

Sanatın ve müziğin bir araya gelerek insanın doğası ile karşılaştığı büyüleyici bir festival.

Kontrollü ve ihtişamlı ateşler yakarak kutlama yapmak dünyadaki pek çok kültürde bulunan bir öğedir. Kimi zaman baharın gelişini kimi zaman da yeni yılı kutlamayı sembolize eder. Bizim kültürümüzde bu ateşi Hıdırellez ismiyle yakarız. İngiltere’de ise 5 Kasım 1605’te Kral 1. James’in suikastine yönelik yapılan saldırının hatırlanması için yakılır.
V for Vendetta isimli filmin konusu da bu olaydan almaktadır. Sanatı ve yaratıcılığı bu etkinlik ile birleştirdiğinizde ise karşınıza Burning Man festivali çıkar.

Larry Harvey ve Jerry James’in bir grup arkadaşının desteği ile 1986 yılında ilk festivali düzenliyor. San Francisco’nun Baker Beach isimli sahili ise kendilerine yuva olarak seçiyor. Büyük ilgi toplayan festival birkaç yıl içerisinde sanat konusunda önemli bir konuma geliyor. Popülasyonun her geçen sene artması ile birlikte de Nevada’daki Black Rock çölüne göçüyorlar. 1990 yılında Black Rock çölüne taşınan festival, o günden bu yana festival alanını yalnızca bir kez değiştiriyor. Bu çölün tercih edilmesinin yegane sebepleri ise sanatçılara ihtiyaç duydukları alanı sağlayabilmek. Çünkü 2013 yılında 69.613 katılımcıyı ağırladı. Ve bu sayı her yıl artmaya devam ediyor.

Etkinlik Ağustos’un son haftasında başlıyor ve Eylül ayının ilk pazartesi günü Amerikan İşçi Bayramının kutlanması ile sona eriyor. Hazırlanan ahşap adam ise etkinliğin son günü yakılarak veda ediyor.

Festivale biraz daha ruh katmak amacıyla 1997 yılından beri her sene farklı bir tema belirleniyor. Sanatçılar da bu yapıya uygun olarak tasarımlarını festivale getiriyor. Bu yılki etkinliğin ise teması kervansaraylardı. İpek yolu boyunca kurulmuş ve tüm ticaret ağının hizmetinde olan Kervansaraylar dünya ticareti için büyük bir anlam ifade ediyor. Kervanların geceleri konaklamaları için kurulan bu hanlar aynı zamanda kültürlerin de karşılaştığı alanlar haline gelmişti. Tüccarların, evsizlerin, göçebelerin ve keşişlerin uğrak yerleriydi Kervansaraylar. Kervansarayların, bu kritik değerleri de göz önüne alınınca bu seneki Burning Man’in teması belli oluyor.

Kickstarter ile bağış toplayarak inşa edilen 22 metre yüksekliğindeki Sahiplenmek ismindeki heykel festivalin bu yıl dikkat geçen öğeleri arasındaydı. Öte yandan ise yapılan mutant araçlar hem katılımcılar için birer sahne görevi görüyordu hem de çöldeki zor hayat şartlarına karşı onları koruyordu. Sanat jargonuna daha ağdalı göründüğü için mi enstalasyon olarak geçmiştir bilinmez ancak yerleştirme sanatına yönelik en iyi örnek ise Pulse & Bloom isimli çalışmaydı. Gece ve gündüz farklı suretleri olan bu çalışma da festivale izini bıraktı.

Manşet Görsel Kaynağı; Burning Man / Facebook