Sanal gerçeklik, 4-5 senedir aktif olarak konuşulan bir teknoloji. Başta erişilmez görünüyordu ancak seneler geçtikçe oturma odalarına kadar geldi. Hala tam olarak kitlelere yayılmış olmasa da artık daha normal karşılıyoruz sanal gerçekliği. Deneyimlerimizi anlatabiliyoruz. Sanal gerçekliğin en etkin kullanıldığı alanlardan birisi ise sinema. İzleyiciyi hikayeye belirli bir açıdan bakan kişi olmaktan çıkarıp hikayenin her noktasına bakma imkanı sunması da kırılma noktaları arasında. SXSW de Sundance ve Tribeca ile birlikte sanal gerçeklik sinemasını kucaklayan festivallerden. Buralarda gösterilmiş olmak sinemanın yeni gelişen alanındaki yapımlar için oldukça önemli. SXSW’te sanal gerçeklik yapımları için hazırlanmış Virtual Cinema‘dan öne çıkan ve dijital olarak erişilebilen yapımları derledik.
Meow Wolf – The Atrium
Sanal gerçeklik deneyimini iyileştirmek için hazırlanmış alanın içine giriyor kişi. The Atrium hem SXSW seçkisine kaldı hem de dünya prömiyerini Austin’de yaptı. Yerleştirme kişinin sanal gerçeklik içinde özür hareket etmeyi sağlarken yüz tarama, Leap Motion ve harici kameralar gibi yeni araçları kullanarak sanal gerçeklik deneyimlerini modifiye etmişler.
Felix & Paul – Isle of Dogs: Behind The Scenes
Wes Anderson’ın birkaç senedir üzerinde çalıştığı son filmi Isle of Dogs, Kuzey Amerika prömiyerini SXSW’te yaptı. Felix & Paul ise filmin kamera arkası görüntülerini bir sanal gerçeklik deneyimi içinde hazırladı. Timelapse olarak akan kamera arkasında figürlerin gerçek zamanlı hareketinin yanında yapım ekibinin vızır vızır hareket ettiğini görülebiliyor.
Felix & Paul – Space Explorers
Emmy ödüllü Felix & Paul’un bu sene Sundance’ta prömiyerini yaptığı Space Explorers, NASA ortaklığıyla geliştirildi ve astronotların uzaydaki yolculuğuna ortak olmamızı sağlıyor.
Ryot – Dinner Party
Amerika Birleşik Devletleri’nde medyaya yansımız ilk uzaylılar tarafından kaçırılma vakasının kurbanları Barney ve Betty Hill’in hikayesi Dinner Party ile sanal gerçekliğe aktarılmış. Farklı ırklardan olan Hill çifti, sivil haklar hareketinde aktif rol alıyorlardı. Bir gün Niagara Şelaleleri’ne geziye giderken UFO hareketleri gözlemliyorlar. Rotalarını en yakın kasabaya çeviren çiftten bir daha haber alınamıyor.
Closer Productions – Summation of Force
Ay ışığının altında kriket oyun oynayan iki çocuğun hikayesiyle başlayan Summation of Force bu sporun fizik, hareket, inişler ve çıkışları üzerine kurularak bir sanal gerçeklik deneyimine dönüşüyor. Film Sundance’te de gösterilmişti.
London Philharmonia Orchestra – Beethoven’s Fifth
Yıldızlar arasın bir seyahati anlatan Beethoven’s Fifth, ünlü piyanistin yine aynı isimli senfonisini görselleştiriyor. 5. senfoniyi ise Londra Filarmoni Orkestrası sergiliyor. Film 1977’de NASA tarafından fırlatılan Voyager’daki Altın Plak’tan ilham alarak hayata geçirilmiş.
StartVR – Awake: Episode One
Karakter odaklı etkileşimli sinematik sanal gerçeklik serisi olarak tanımlanan Awake: Episode One, rüya ve gerçek arasındaki çizgileri silerek uzay, zaman ve insan üzerine bir deneyim sunuyor.
WITHIN – Chorus
Sosyal sanal gerçeklik deneyimi olan Chorus, Tyler Hurd tarafından yaratılmış ve Fransız elekronik müzik ikilisi Justice’ın müzikleriyle süslenmiş. Deneyim dünya prömiyerini Sundance’ta yaptıktan sonra SXSW’te gösterildi.
Eliza McNitt – Spheres: Songs of Spacetime
Darren Aronofsky’nin uygulayıcı yapımcılığını üstlendiği Spheres, bir kara deliğin içinden gelip kosmozun gizli parçalarını keşfetme yolculuğu. Yerçekimsel dalgaların keşfine odaklanan sanal gerçeklik deneyimi karanlık ve ışık arasında bir yolculuk.
Frontline, Nova, Emblematic Group – Greenland Melting
Kimimiz inkar etmeyi seçse de Dünya’nın sıcaklığı yükseliyor. İklimler değişiyor ve buzullar önlenemeyecek derecede eriyor. Greenland Melting, de Grönland’daki buzulların eriyip yok oluşunu belgeleyen bir sanal gerçeklik deneyimi. Frontline, Nova ve Emblematic Group tarafından X-Rez Studio ve Realta iş birliğiyle geliştirilen Greenland Melting, iklim değişikliğine karşı adım atmayanlar için etkili bir belgesel.
Görsel: SXSW