1998’de Hong Kong’da kurulan ve dijital medya ile internet ürünler hizmeti veren Outblaze’den Yat Siu (CEO, Kurucu) ile Subway Surfer, Jetpack Joyride, Temple Run gibi koşu oyunları geliştiren iDreamsky Games’ten Jeff Lyndon’ın (Başkan) katıldığı oturumda sanal gerçeklikle mobil oyunculuğun geleceği tartışıldı.
Eskiden konsol oyuncuları gerçek oyuncu, mobil oyuncular ise yavan oyuncu olarak görülürken günümüzde bu ayrımlar arasındaki çizgilerin oldukça şeffaflaştı. Mobil oyunculuk da güçlü donanım ve yazılım desteğiyle beraber gelişti. Mobil oyun pazarının ana hakimi, Android olarak öne çıkıyor. Bu sonucun altında da nicel olarak pazar hakiminin Android cihazlar olması yatıyor.
Sanal gerçeklikte mobil oyunculuk deneyimini değerlendirilirken de Yat Siu, HTC Vive üzerinde klasik bir zombi avlama oyunu oynamış. İlk yarım saat çevreye ve dinamiklere alışmakta zorlanan ve çözünürlük gibi detaylarla etkileyici bir his yaratamayan oyun, yarım saat sonunda Siu’nun tüm algısını değiştirerek sanal gerçekliğe adapte olduğunu belirtti.
İnsanları düz ve tek yönlü ekranlardan çıkararak tamamen çevrelenmiş dünyalara sokan sanal gerçeklik destekli oyunlar, yaşanacak deneyimi de değiştiriyor. Öte yandan Çin’deki herhangi bir konferansta sadece tek başına 6 sanal gerçeklik gözlüğü tanıtıyor. Lyndon, bu noktadan konuya yaklaştığında tüm dünya ve Çin’in bambaşka noktalarda olacağını öngörüyor. Dünyada nasıl gelişirse gelişsin Çin de kendi sanal gerçeklik teknolojilerini geliştirecek.
Bu alana girmeyi düşünen girişimcilere de uzun vadeli düşünerek planlama yapılmalı ve kısa vadeli sıçma beklenmemeli tavsiyeleri verildi. Çünkü Angry Birds veya Candy Crush gibi pazarın tamameına hakim olacak bir oyun geliştirmediğiniz sürece aniden büyük ivme yakalamak gerçekçi değil.
Görsel: Bigumigu, RISE