Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saçları Kemoterapiden Koruyan Kask

Saçları Kemoterapiden Koruyan Kask

Saçların kemoterapi sırasında zarar görmesini önleyen kaskın, birkaç ay içinde ABD'de halkın kullanımına sunulması hedefleniyor.

Kanser tedavisi teknolojisi girişimi Luminate tarafından geliştirilen Lily isimli kask, başarılı erken dönem testleri ve yeni bir finansman turunun ardından, bir ürün olarak piyasaya sürülmeye bir adım daha yaklaştı. Çığır açan cihaz, kafa derisine tutarlı bir basınç uygulayarak kemoterapi ilaçlarının saç köklerine ulaşmasını önleyen bir bariyer oluşturuyor.

Kaskla yapılan ilk denemeler umut verici sonuçlar vermiş. Testlere katılan hastaların yaklaşık %75’inde tedavi sırasında saçlar korunabilmiş.

Luminate‘in CEO’su Aaron Hannon, TechCrunch’a yaptığı açklamada, kaskı deneyen hastaların 12 kemoterapi seansına katıldıktan sonra bile “saçlarının tamamını” koruduklarını söylemiş. Bu hastalar, giyilebilir cihazın kemoterapiyle ilgili deneyimlerini değiştirmiş.

Kemoterapi ilaçlarının saç köklerine ulaşmasını önlüyor

Çoğumuzun bildiği üzere saç dökülmesi kemoterapinin yaygın bir yan etkisi, çünkü kanserle mücadele eden ilaçlar vücutta dolaşarak sadece kanser hücrelerini değil aynı zamanda saç köklerini de etkiliyor. Luminate’in Galway Üniversitesi (İrlanda) iş birliğiyle geliştirdiği çözüm, kan akışının saç derisine ve dolayısıyla saç köklerine ulaşmasını engelliyor.

Rahatlık sağlaması için yumuşak malzemelerden yapılmış kask, kafa için bir kompresyon giysisi gibi davranarak kılcal damarları nazikçe bloke ediyor. Böylece kemoterapi ilaçlarının saç köklerini hedeflemesini engelliyor.

FDA iznini almak üzere yapılacak çalışmalar, Kasım ayında başlayacak

Luminate, Lily isimli kaskı daha da geliştirmek için yakın zamanda A Serisi fon olarak 15 milyon ABD doları sağladı. Bu mali destek sayesinde, ABD’de Lily kaskı için FDA iznini hedefleyen çok merkezli bir test/deney yapılacak. Kasım ayında başlaması planlanan çalışmanın New York ve Florida da dahil olmak üzere çeşitli eyaletlerdeki 85 hastayı kapsayacağı belirtiliyor. FDA iznini almak için yapılan bu çalışmanın yedi ila sekiz ay sürmesi bekleniyor.

El ve ayaklardaki kemoterapi kaynaklı sinir hasarını önleyecek bir eldiven ve bot seti de geliştiriliyor

Luminate’in vizyonu hastaların saçlarını korumanın ötesine uzanıyor. Şirket ayrıca, hastaların ekstremitelerini etkileyen ağrılı yan etkilere yol açan kemoterapinin neden olduğu nöropatiyi ele almak için Lilac isimli bir eldiven ve bot seti  de geliştiriyor. Bu setteki ürünlerde de hastaların el ve ayaklarındaki sinir hasarını önlemek için Lily kaskına benzer bir basınç teknolojisi kullanılıyor.

Luminate, sunduğu yeniliklerle kanser bakımını doğrudan hastaların evlerine getirmeyi, hastane ziyaretlerini azaltmayı ve tedavileri daha erişilebilir ve konforlu hale getirmeyi hedefliyor. Bu yaklaşım, daha fazla hastanın zamanında ve konforlu bir şekilde tedavi görmesine olanak tanıyabilir. Bakım merkezlerinin üzerindeki yükü de önemli ölçüde hafifletebilir.

Meme Kanserini Erken Tespit Eden Giyilebilir Ultrason Cihazı

Görsel: Luminate