Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ronit Baranga’nın Güzel ve Çirkin’i Anımsatan Tekinsiz Heykelleri

Ronit Baranga’nın Güzel ve Çirkin’i Anımsatan Tekinsiz Heykelleri

Yaşam ve natürmort arasındaki sınırda var olan seramik heykelleri ya hoşunuza gidecek ya da kabuslarınıza katkı sağlayacak bir estetiğe sahip.

Güzel ve Çirkin masalına denk gelmiş olabilirsiniz. Küçükken olmasa dahi geçtiğimiz yıllarda sinemaya uyarlandı ve fazlasıyla tanıtımı yapıldı hikayenin. Güzel ve Çirkin geçmiş Disney prensesleri içerisinde en “beyaz atlısını” beklemeyen diyebiliriz. Buradaki genç kadın figürümüz okumayı seviyor ve dış görünüşe değer vermiyor. Akabinde de karşısına Çirkin çıkıyor. Çirkin ve Güzel’in babasının yollarının kesişmesinden Güzel zararlı çıkıyor. Güzel, Çirkin’le birlikte şatoda yaşamaya başlıyor. Masalın gerisine devam etmeyelim uykunuz gelmesin.

Ağzı Olan Kupalar ve Dil Çıkaran Tabaklar

Bu masalın keyifli yanlarından biri mutfak eşyalarının insan gibi konuşuyor olması. Çocukken onların kimler ve neleri temsil ettiğine anlam yüklemeden dinlediğinizde yahut izlediğinizde eğlenceli gelen bir detay. Düşünün, mutfağınızdaki en sevdiğiniz kupanız kahveyi kendisi hazırlayıp getiriyor mesela. İsrailli sanatçı Ronit Baranga da büyülü bir dünyanın heykelleriyle karşımıza çıkıyor.

Sanatçı, yaşam ve natürmort arasındaki sınırda var olan seramik heykeller yaratıyor. Bu da sizin bakış açınıza bağlı olarak ya hoşunuza gidecek bir estetiğe ya da kabuslarınıza katkı sağlayacak bir parçaya dönüştürüyor sanatçının eserlerini. Baranga, sofralarınıza konuk olabilecek takımların üzerini hayali bedenlerin elleriyle süslüyor. O seramikleri sıkıyor ve sanki bir hamurmuş gibi parmakların arasından fışkırmasını sağlıyor.

Çamurdan yapılmış heykellerdeki ağızların içinde bardaklar içerken, gerçekçi parmaklar etrafından ortaya çıkıyor. Heykellerdeki boğumlu parmaklar ve dudaklar harekete hazır görünüyor. Instagram’ını incelerseniz sanatçının yaptığı sofra takımlarınn ne denli sıkıntılar çektiğini görebilirsiniz. İç sıkıntıları bardaklardan taşıyor adeta. Eserlerin bu duyguyu böylesine güzel gösterebilmesi ise sanatçının başarısı.

Ellerin dışında bir de ağızları var sanatçının çalışmaktan keyif aldığı. Ağızları sınır anlamı taşıması adına tasarlıyormuş sanatçı. Ağzımızın bedenimizdeki iç ve dış ortamla alakalı bir sınır olması hoşuna gidiyormuş sanatçının. Ağzıları da tabakların tam ortasına koyuyor sanatçı. Adeta tabağa konan yemekleri iştahla direkt tabak mideye indirecek gibi görünüyor.

Israilli sanatçının figüratif seramik işlerinin tamamını Instagram ve sitesinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Instagram