Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rönesans Döneminde Sosyal Medya Olsaydı

Rönesans Döneminde Sosyal Medya Olsaydı

Kültür merkezi Ithra, geçmiş dönemlerde de sosyal medya olsaydı gelişimin ve üretimin nasıl sekteye uğrayabileceğini göstererek sosyal medyanın yaratıcılar üzerindeki etkisine odaklanıyor.

Sosyal medya kimi zaman yaratıcılığımızı körüklerken bazı dönemlerde etkisi büyük olacak yaratımların hayata geçmesine engel olabiliyor. Bu platformlar her ne kadar kendini ifade etme görevi üstlense de bilgi akışının ve paylaşımların su gibi aktığı çağımızda özgün içeriklerin ortaya çıkmasına da engel olabiliyor. Kim bilir belki de fark yaratacak ve yeni bir kapı aralayacak projeler sosyal medyanın getirdiği yetersiz hissetme ya da özgünlüğü yakalayamama duygusundan dolayı paylaşılmıyor.

Sosyal medya potansiyelin önündeki engel olabilir

Kütüphaneden tiyatroya, sinemadan müzeye kadar birçok farklı etkinlik alanını içinde barındıran Suudi Arabistan’daki kültür merkezi Ithra (Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi olarak da biliniyor) eski dönemlerde de sosyal medya olsaydı neler yaşanabileceğini kampanyasının merkezine taşıyor.

Arapçada “değer katan” anlamına gelen Ithra, 2018 yılından bu yana ülkedeki kültürel etkinliklerin ve yaratıcılığı destekleyen küresel projelerin merkezi olarak konumlanıyor. Leo Burnett KSA tarafından kültür merkezi için hazırlanan ve yönetmenliğini Mohamed El Zayat’ın gerçekleştirdiği reklam filmleri, öncü yaratımları ve tarihin gidişatını değiştirecek özgün fikirleri hatırlatarak sosyal medyanın günümüzde yarattığı soruna ışık tutuyor. Leonardo da Vinci ve Isaac Newton’un canlandırıldığı iki farklı reklam filminde onların döneminde sosyal medya olsaydı neler yaşanabileceği tezahür ediliyor.

Leonardo da Vinci meşhur Mona Lisa eserini tamamladıktan sonra sosyal medyada vakit geçirip diğer insanların yaptığı eserleri görseydi o gizemli gülüşü bugün görmemiz mümkün olabilir miydi? Peki ya Isaac Newton sosyal medyada bolca vakit geçirseydi yer çekimi kanunlarını keşfedebilir miydi?

Ithra’nın farkındalık kampanyası bireylerin kendilerini değerlendirmesi, eleştirmesi ya da dikkatlerinin dağılması sonucunda üretimini nasıl sekteye uğratabileceğini gösteriyor. Sosyal medyada gördüğümüz kimi paylaşımlar bizi kendi özgünlüğümüz konusunda şüpheye düşürürken bazı zamanlarda da odaklandığımız konudan uzaklaşmamıza neden olabiliyor. Sosyal medyanın bağımlılık yapıcı bu doğası çağımızda birçok yaratıcı zekanın belki de bir adım geride kalmasının nedeni oluyor. Ithra da bu noktaya göndermede bulunarak üretimin önündeki engelleri aşmak konusunda yaratıcıları ve sanatçıları teşvik ediyor.

 

Künye

Müşteri: Ithra
Ajans: Leo Burnett KSA
Prodükisyon Şirketi: Lzrd
Yönetmen: Mohamed El Zayat
DOP: Simon Drescher
Kurgu: Cold-Cutz
Renklendirme: Karim Mira
Ses: Khaled Hamdy

Görsel: Instagram