Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Reklamcı mı, Influencer mı”: Kutsal Bayraktar

“Reklamcı mı, Influencer mı”: Kutsal Bayraktar

İnternette popüler olan reklamcılarla yaptığımız sohbetlerin ilkinde, Kutsal Bayraktar’la namıdiğer mortifera’yla internet ünlüsü olmak ve reklam sektöründe çalışmak üzerine konuştuk.

Reklamcıların hayatı bir noktada hep gözlemle alakalı oluyor. Arkadaşını, her zaman gittiği kahvecideki yan masasına oturan çifti, yolda sürekli gözüne çarpan yaşlı amcayı hep izliyor reklamcı. Bilinçli ya da bilinçsiz bu onun hayatının bir parçası oluyor. Kimileri meslek hastalığı der kimileri merak buna. Sahadaki gözlem yeteneğiyle masa başındaki yaratıcılık birleşince de markaların istediği şey oluyor zaten: güzel iş. Bazı reklamcılar sadece reklamla yetinmiyor. Reklamcıların kariyer planlarını değiştirerek yeni sektörlerdeki yolculuklarını eski reklamcı serimizde de inceliyoruz. Şimdi de yeni bir seriyle karşınızdayız: Reklamcı mı Influencer mi? Biz ikisini de yapma demiyoruz ama reklamcılara hangisini hobi olarak yaptıklarını soruyoruz.

Kutsal Bayraktar da o tiplerden. Kutsal, zeki olduğu kadar fırlama da bir yazar. Fırlamalığını Twitter hesabı olan mortifera gibi sosyal medya hesapları dışına taşımıyor fakat zekasını hem içinde bulunduğu reklam kampanyalarında hem de kendi sosyal medya hesaplarında gösteriyor. Kutsal birçok farklı birçok ajansta çalışmış ve ödüller almış bir reklamcı. Diğer yandan da Twitter’da 106k takipçisi var. Kendi sosyal medya hesaplarından yaptığı şakalar, espriler ve tespitler hep beğeniliyor, takip ediliyor. Kutsal’la internette ünlü olmak ve reklamcı olmak arasındaki farklar ve benzerlikler üzerine yaptığımız sohbetimize lafı fazla uzatmadan geçelim en iyisi.

Hobicilerde İlk Durak: Kutsal Bayraktar

Hangi markalarla çalıştın ve bu markalara hiç çalışmadığın ya da çalıştığın dönemde kendi hesabından bir paylaşım yaptın mı?

Belki 30 markayla çalışmışımdır ama şu ana kadar hiçbiri için paylaşım yapmadım. Kendi yazdığım reklam filmlerini bile nadiren paylaşıyorum. Bu konularda biraz enayiyim galiba ama kişisel oyun alanımı mesleğimin bir uzantısı haline getirmek hoşuma gitmiyor. Orası da öyle olmayıversin.

Troll dahi olsa internette takipçi sayısı yüksek hesapların markalara artısı ya da etkisi reklamlara göre nasıl oluyor?

İkisini pek karşılaştıramam çünkü farklı amaçlara hizmet ediyorlar. Örneğin, geleneksel reklam tüketiciyi bir ürün ile tanıştırmada etkili olsa da kişisel deneyim aktarma konusunda yetersiz kalabilir. Diğer taraftan, marka ağzından konuşur gibi insanların ağzından da konuşamazsınız. Yani birisi gelip “Geleneksel reklam öldü, devir influencer devri.” gibi bir şey diyorsa muhtemelen şarlatanlık peşindedir. Bunun tam aksini iddia ediyorsa da yenilikten korkuyordur.

Hiç senin geliştirdiğin bir projede influencer kullanıldı mı?

Birkaç kez kullandık. Eğlenceli işlerdi.

Bir markaya yazar olmayı mı yoksa influencer olarak paylaşım yapmayı mı tercih edersin?

Yazar kalmayı tercih ederim çünkü şahsi hesabımda ne deyip ne diyemeyeceğime karışılması beni hüzünlendirir.

Türkiye’de takipçi sayısı yüksek bir reklamcıdan ajans tarafında beklentiler ne oluyor ya da beklenti olmuyorsa bu iyi bir şey mi?

Şu güne dek böyle bir beklenti olmadı. Çalıştığınız yerden “Şunu paylaş da biraz gösterim alsın.” gibi bir istek geliyorsa zaten bu pek hayra alamet olmasa gerek.

Hangisi daha kolay internette takipçi yükseltmek mi yoksa reklam izletmek mi?

Kendini izletecek reklam yapmak tabii ki çok daha zor. Onlarca farklı insanın görüşüne tabi olan fikirlerde sivri taraflar törpülenir. Oysa kimse sizin şahsi hesabınızdaki bir görsele “Bu bizim kurumsal kimliğimize uymamış.” diye yorum yapmaz mesela.

Şaka yapmayan fenomen olmak zor. Ama markalar için de şaka yapmak kolay değil. Fenomen olarak bu konudaki görüşlerin ne?

Her markanın her konuda şaka yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Damperli kamyon satıyorsan Star Wars hakkında ışın kılıçlı espri yapmak zorunda mısın? Belki de değilsindir.

Takipçi yükseldikçe kendine koyduğun sansürler oluyor mu? Otosansür mekanizman varsa nedir?

Baştan beri adım ve soyadımla yazdığım için otosansür mekanizması olarak daha ziyade TCK’yı baz alıyorum.

Kutsal Bayraktar’dan Ev Yapımı Şakalar (Küçük Bir Seçki)

Kutsal’ı LinkedinFacebook ve Twitter‘da takip edebilirsiniz. Ya da internette mortifera diye aratırsanız direkt bulabilirsiniz.

Görsel: Kutsal Bayraktar