Ürün ve hizmet tasarlarken, fark edilmesi zor olan önyargılar ve standart ön kabuller devreye giriyor. İnsanlardaki engellerin yol açtığı farklılıkları dikkate alarak kimseyi dışarıda bırakmadan çözüm üretmeyi amaçlayan kapsayıcı tasarım bu kalıpları kırmak açısından oldukça önemli bir yaklaşım. Cards for Humanity de tam bu noktada devreye giriyor. Bu araç, tasarımcıların farkında olmadıkları önyargılarının üstesinden gelmelerine ve çalışmalarını farklı kullanıcıların bakış açısıyla test etmelerine yardımcı oluyor.
Cards for Humanity tasarımcının bakış açısını genişletiyor
Cards for Humanity için hazırlanan internet sitesine girip kartları açtığınızda sol tarafta bir kullanıcı tipi sağ tarafta ise onunla rastgele eşleştirilen bir özellik (çözüm bekleyen bir sorun) beliriyor. Açılan kartların ortaya koyduğu senaryo tasarımcının ilgisini çekmediyse aynı anda veya tek taraflı olarak değiştirilebiliyor.
Her kartın arkasında, o kişi veya özellik için tasarım yaparken göz önünde bulundurulması gereken ek hususlar ve kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığınıza karar vermenize yardımcı olacak istatistikler yer alıyor.
Cards for Humanity, tasarımlanan ürünün kapsayıcılığına meydan okuyor; tasarımcıların kendi kişisel deneyimlerine ve önyargılarına dayanarak yapmış oldukları varsayımları veya bilinçaltı seçimleri kırılmaya uğratıyor. Bu, yaratıcı sürecin çeşitli aşamalarında kullanılmak üzere yapılmış bir araç.
Kapsayıcı tasarım tüm insanlık için gerekli
Idean, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere dikkat çekiyor. Bu verilere göre dünya nüfusunun yüzde 15’i bir tür engelle yaşıyor; Birleşik Krallık’ta iki milyon insanın görme kaybı var ve 6,4 milyonunda disleksi var. Yalnızca kalıcı engeller de değil, tüm insanlık için geçerli olan geçici engeller de çözüm bulunması amaçlanan durumlar arasında yer alıyor. Yaşa ve kişisel özelliklere (örneğin utangaçlık) dayalı engeller de bu havuza dahil. Tüm bu faktörler insanların yaşamını zorlaştıran ve deneyimlerinin kalitesini düşüren engeller. The Guardian’a göre, salgında kendini izole etmesi gereken 1,8 milyon kişi artık eskisi gibi kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Salgın pek çok insanı yiyecek veya ilaç için alışveriş yapamaz, faturalarını ödeyemez veya akıl sağlığı desteğine erişemez hale getirdi. Idean, bu aracı neden yaptığını açıklarken tüm bu gerçeklerin altını çiziyor ve kapsayıcı tasarımın engelli olsun olmasın her insan için önemli olduğunu belirtiyor.
Görsel: Cards for Humanity