Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Nesnelere Spreyle Dokunmatik Ekran Eklemek

3B Baskı Nesnelere Spreyle Dokunmatik Ekran Eklemek

Bristol Üniversitesi araştırmacıları, özel 3B baskı nesnelere püskürtüldüğünde yüzeye ekran ekleyen ProtoSpray adlı bir sprey geliştirdi.

Bristol Üniversitesi araştırmacıları, 3B baskı tekniklerini ve püskürtülebilir elektronik teknolojisini kullanarak, hemen hemen her şekle girebilen yeni bir tür dokunmatik ekran geliştirdi. Bu spreylenebilir esnek dokunmatik ekran sistemi ProtoSpray adını taşıyor.

Sistem; 3B yazdırılmış bir nesne, nesne içinde var olan birbirine bağlı elektrotlar ve eşit dağıtılmış bir elektrominesans (EL) mürekkep katmanından oluşuyor. Nesnenin şekli ne olursa olsun bu nesnenin yüzeyi spreyle dokunmatik ekranlı hale getirilebiliyor.

ProtoSpray etkileşimli nesneler yapmayı kolaylaştırıyor

Elektrik bağlantısı kurulduğunda nesnelerin yüzeyindeki ekran aktif hale geliyor ve basit dokunmatik girişleri algılayabiliyor. Araştırmacılara göre bu teknoloji, ziyaretçilere interaktif bir müze turunda rehberlik etmekten tutun da basit bir kapı açma komutuna kadar pek çok şey için kullanılabilir.

Videodaki testlerde de görebileceğiniz gibi ProtoSpray küp, yarım küre ve Möbius şeridi formundaki bükülebilir bir tüp üzerinde deneniyor ve başarılı sonuçlar veriyor. Araştırmacı ekip bu teknolojinin maker’ları, mucitleri ve üreticileri her şekilde ve boyutta etkileşimli nesneler yaratmaya teşvik edeceğini öngörüyor. ProtoSpray’le sıradan 2 boyutlu köşeli ekran algısını yıkmayı, artık ekranların da plastikler veya boyalar gibi esnek birer materyal olarak akıllara kazınmasını hedefliyorlar. Ayrıca sistem ve süreç herkes için oldukça erişilebilir. Son kullanıcının malzemeler konusunda uzmanlığı olmasa bile iletken plastik ve elektrominesans boya ile kolaylıkla etkileşimli nesneler oluşturabilir.

Ollie Hanton liderliğinde çalışan ekip, herkesin spreyi hazırlayabilmesi ve sistemi kendi evinde kurabilmesi için bir kendin yap kılavuzu bile hazırlamış. Ancak bu kadarını yapabilmek, biraz daha konunun uzmanı olmayı gerektiriyor. Bu arada sprey yapımında bizim de daha önce haber yaptığımız elektrikle parlayan Lumilor adlı boyayı kullandıklarını görebilirsiniz.

Sistemin geliştirilmesi için biraz daha zaman gerekiyor. Bir sonraki adımda, temel nesneyi ve püskürtülen mürekkebi tek adımda süreçte üretebilen ve ticari kullanım için daha verimli ve uygulanabilir hale getiren bir makine inşa etmek planlanıyor.

Araştırmanın sunumu, yakın zamanda ACM Conference on Human Factors in Computing Systems (CHI) Konferansı’nda yapılmış.

ProtoSpray ProtoSpray ProtoSpray

Görsel: Bristol Üniversitesi