Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Popülizm mi, günah çıkarma mı?

Popülizm mi, günah çıkarma mı?

Kendi başına bir tasarım ikonu haline gelmiş olan, popüler tasarımın belki de en popüler ismi Phillippe Starck, hem “tasarladığım herşey gereksizdi” demiş, hem de tasarımın sonunun geldiğini iddia etmiş, Die Zeit dergisine verdiği röpörtajda.. Geçen pazar Sabah gazetesinde okuyunca aklıma hemen bigu geldi..

Altta göreceğiniz Starck’ın konuyla ilgili beyanları var, bu beyanlara dair bir grup Türk tasarımcının görüşlerini ise gazetenin web sayfasında okuyabilirsiniz (alttaki çeviri de oradan alındı).. Ben ise en çok Bigu tasarımcılarının ve tasarım severlerinin görüşlerini merak ediyorum.. Gerçeken “tasarım” bitebilir mi? Burada kast edilen “tasarım” nedir? Ve daha da önemlisi Starck neden böyle düşünüyor, amacı ne bunları söylerken? 

” Tüketim dünyasının bir üreticisiydim ve bu gerçek beni utandırıyor,” diyen Starck, şöyle devam ediyor: “Tasarladığım her şey gereksizdi. İki yıl içinde mesleği bırakıyorum. Başka bir şeylerle uğraşmak istiyorum ama şu anda ne olduğunu bilmiyorum. Kendimi ifade edecek yeni bir şeyler bulmak istiyorum. Tasarım, bunun için korkunç bir araç.” 

Starck bununla da yetinmiyor, tasarım mesleğinin geleceğiyle ilgili kehanetlerde de bulunuyor: “Tasarım ölmüştür. Gelecekte tasarımcılar olmayacak. Geleceğin tasarımcıları kişisel koçlar, egzersiz eğitmenleri, diyet danışmanları gibi kişiler olacak.”