Liter of Light, ihtiyacı olan bölgelere pet şişe kullanılarak kolayca yapılan lambalar yardımıyla ışık götürmeyi amaçlayan bir proje. Doğal felaketler sonrasında ya da düşük gelir gibi etkenler sebebiyle elektriğe ulaşamadığı için karanlıkta kalan insanlar için çevreci, pratik ve ücretsiz bir ışık kaynağı sunuyor.
Işıksız kalmak sadece karanlıkta kalmak anlamına gelmiyor. Işığın olmamasının güvenlik, eğitim, bağımsızlık, sağlık gibi pek çok anlamda sonucu var. Liter of Light işte bununla savaşmak için Filipinler’de doğmuş, gönüllülük esasına dayalı küresel bir proje. Dünya çapında Liter of Light gönüllüleri, ihtiyacı olanlara atık pet şişelerden nasıl lamba yapacaklarını gösteriyor. Bu sayede 15 ülkede, 350.000 lamba ihtiyaç sahiplerine ulaşmış.
Lambanın fikri de yapımı da basit. Tek ihtiyacınız olan bir pet şişe ve biraz çamaşır suyu. Pet şişeye su dolduruyorsunuz, içine attığınız çamaşır suyu ile yosun oluşumunu engelliyorsunuz. Ve bu kadar! Çatıdaki bir deliğe yerleştirilen lamba bir ayna gibi çalışarak gün boyunca gün ışığını yakalıyor ve böylece 40 – 60 watt’lık bir ampulünkine eşdeğer bir ışık yayan doğal bir ışık kaynağını oluşturuyorsunuz. Doğru yerleştirilmiş bir solar şişe 5 seneye kadar dayanabiliyor.
Tek sorun, lambanın sadece gün içinde ışık sunabilmesi. Bunun için de bir çözüm bulunmuş. İnsanların bu aydınlatma sayesinde mumdan veya gaz lambalarından 2 – 3 ay boyunca ettikleri 10 – 15 dolarlık tasarruf sayesinde solar enerjili lamba yapımı için gerekli solar paneller ve parçalar temin edilebiliyor. Daha sonra devrelerden bakır tellere lambanın tüm yapım aşamaları kendilerine gösteriliyor ve 10 lambalık parça ödünç veriliyor. Bunları yapıp sattıktan sonra projeye geri ödeme yapıyorlar. Böylece proje kendini döndüren bir ekosistem içinde sürekli olarak lamba yapımını öğretip üretimi destekleyebiliyor.
Liter of Light projesi 2015 Zayed Geleceğin Enerjisi Ödülü ve 2014 – 2015 Dünya Habitat Ödülü sahibi.
Görsel: Liter of Light