Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Para Yakan Sehpa Soruyor: Çok mu Fazla?

Para Yakan Sehpa Soruyor: Çok mu Fazla?

Barselona kökenli Amarist Stüdyo, kavramsal ve fonksiyonel sanat projesi, "Too much?" serisine "para yakan sehpa" görünümlü yeni bir yapıt ekledi.

Para yakan sehpa olarak nitelendirebileceğimiz “Too much? II” isimli çalışmanın hayata geçirildiği Amarist Stüdyo’nun üyeleri, güncel sanat ve tasarım alanlarında aktif olarak üretim yapıyor. Mimar, tasarımcı ve sanatçılardan oluşan Barselonalı grup özellikle sınırlı sayıda veya tek parça mobilya üretmeye odaklanmış. Tasarımın sadece işlevsellikle sınırlı olmaması gerektiğini savunan Amarist, fonksiyonel parçalara provokatif kavramlar yüklemeyi tercih ediyor.

Aşırı gerçekçilikle ve kavramsal sanatı üretimlerinde kullanmayı tercih eden grup üyesi Alejandro Monge’un girişimiyle bu yıl üretilen sehpa, Too much? serisi dahilindeki ikinci yapıt. Serideki 2014 tarihli ilk yapıt Too much?, para yakan küp şeklinde bir ayağın üzerine oturtulmuş masadan oluşuyordu.

Too much? II, bir kısmı yanmış 50 Euro’luk banknotlardan oluşan bir para piramidini içinde barındırıyor. Sehpa yüzeyinde ise aralıksız yanan gerçek bir alev görülüyor. Böylece gerçek paralar yanıyormuş hissi veren bir yanılsama yaratılmış. Aslında paralar da küller de gerçek değil. Yapıttaki elemanlar sentetik polimer, kağıt, ahşap, cam ve boya kullanılarak üretilmiş.

İzleyicinin düşüncelerini harekete geçirmesi kaçınılmaz olan yapıt, görsel olarak büyük bir güce sahip. Paranın kolayca yok edilebilir bir nesne olduğunu gözler önüne seren, paranın değerini sorgulatan yapıt en çok da farklı kültürlere ve farklı sosyal arka plana sahip izleyicilerin bu manzara karşısındaki tepkileriyle değer kazanıyor.

Too much serisindeki ilk yapıtın yapım süreci videosu, ikinci yapıttaki tekniği de anlamaya yardımcı.

Görsel: amarist.com