İstanbul geçtiğimiz hafta tam bir billboard hacking (reklam panosu ele geçirme) çalışmasına sahne oldu. Yeni Yaratıcılar serimizde ağırladığımız Yasin Arıbuğa, Uğur Acil, Kadir Çıtak ve MRE’yi bir araya getiren BillboardHack, Ayrılık Çeşmesi Marmaray İstasyonu’nu karşısında gerçekleşti. Videoda ve fotoğraflarda gördüğünüz gibi bu dörtlü, bir gece vakti, neon yeleklerle ve ellerinde merdivenlerle gidip kendi işlerini reklam panolarına yapıştırmış. Billboard hacking geleneğine uygun olarak gerilla tarzı bir müdahalede bulunmuşlar. Böylece yan yana duran 4 pano bir sergi alanı haline gelmiş. Panolara yapıştırılan işlerin ötesinde bu müdahale süreci gerçekten zorlu ve riskli görünüyor.
Hazırlık yapmak 1 ay, hack’lemek 40 dakika…
Ayrılıkçeşmesi’ni tercih etmelerinin nedeni, hem çok sayıda insanın oradan geçiyor olması hem de üzerindeki bazı yolların iptal olması sonucu billboard’lara da reklam yerleştirilmemeye başlanması. Uzun zamandır boş bir şekilde duran reklam panolarına bir çalışma yapma fikri oradan geçerken devamlı sanatçıların düşündüğü bir şeymiş.
Panolarda yer alan işlerde; farklı sektörlere ait kurgusal ürünler görüyoruz. Klişe reklam dilini tiye alıyorlar. Hatta bunu “berbat ve iğrenç” gibi daha açık sözlü ifadelerle yapıyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Panolara müdahale için sabaha karşı buluşan dörtlü, Ayrılık Çeşmesi’ne vardıklarında istasyonun oldukça sakin olduğunu gözlemlemiş ve hemen işe koyulmuşlar. Yaklaşık 40 dk içerisinde de panolara işleri uygulamışlar. Bu süreçte birkaç düşme ve küçük yaralanma dışında herhangi bir problemle karşılaşmamışlar. Çalışmaları hazırlamalarıysa tüm tasarım ve baskı süreçleri dahil yaklaşık 1 ay sürmüş. İşleri panolara uygulamadan birkaç gün önce hazırlık süreçlerini çoktan tamamlanmış. Çalışmalar Damla Es tarafından fotoğraflanmış.
Farklı disiplinlerden gelen 4 sanatçının ilk tanışma yeri de sokak olmuş… Sokağa yaptıkları işler onları bir araya getirmiş. Bireysel olarak yaptıkları sokak sanatı işleri o kadar temas halindeymiş ki bu durum onları beraber üretmeye ve bir grup olarak bir arada sokağa dokunmaya itmiş. Sokakta yapılan işlerin izleyiciyle aracısız bir şekilde iletişim kurması onların en temel motivasyonu. Uygulama anı da illegal bir süreç olduğundan sürece ayrı bir heyecan katıyor. BillboardHack sanatçıların billboard uygulama özelindeki ilk deneyimi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: BillboardHack