Geçen yıl pek çok iş yeri ofis çalışma ortamından evden çalışma düzenine geçtiği için işverenlerin karşısına yeni bir sorun çıktı. Aidiyet duygusu. Bu dönemde işe girenler direkt olarak uzaktan çalışma modeliyle iş hayatına giriş yapmış olabiliyorlar. Bu durum işverenlerin çalışanlarını farklı şehirlerden hatta ülkelerden seçmesine imkan tanırken bir yandan çalışanın kedisini şirkete bağlı hissetmesine engel olabiliyor. İşverenler ekipleri birbirine bağlama ve aidiyet duygusunu teşvik etme konusunda yeni bir zorlukla karşılaşıyor. Airbnb Küresel Çeşitlilik ve Aidiyet Başkanı Melissa Thomas-Hunt, Indeed Çevresel, Sosyal ve Yönetim Grup Başkan Yardımcısı LaFawn Davis ve NYU Langone Health psikiyatristi Marra Ackerman bu konuyu konuşmak üzere How to Build Belonging in the Workplace başlıklı SXSW oturumunda bir araya geliyor.
Pandeminin çalışanlar ve işverenler açısından ekonomik etkilerinin yanı sıra işverenlerin ekiplerine yeni kaynaklar ve destekler de sunması gerekiyor. Evden çalışma düzeninin çalışanı psikolojik açıdan tahmin edilenden daha fazla yıpratmasıyla birlikte iş yerlerinin ekiplerine sağladıkları kaynakları ve desteği yenilemesi gerekiyor.
Çalışanlarınız için yenilenme ve şifa alanları yaratın
Pandeminin tahmin edilenden daha uzun soluklu olacağını vurgulayan LaFawn Davis, hayal kurmak yerine gerçeklere odaklanmanın önemine değiniyor. Özellikle çalışanlar ebeveynler için farklı alanlar açılması gerekiyor. Indeed’in bu konudaki girişimi Brave Spaces alanları oluyor. Hikaye anlatıcılığı yoluyla bireyler arası empatinin artırılması amaçlanan bu alanlarda karşılıklı iletişim önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra Healing Spaces alanlarıyla travmalar üzerine odaklanılıyor. İnsanlar bir araya gelip pandemi döneminde yaşadıkları travmaları konuşabiliyor.
Bu tarz alanların yaratılması, çalışanların ihtiyaçlarına göre özel çalışma saatlerinin ve programlarının oluşturulması bir artık bir ihtiyaç. Empatiye, güvene ve aitlik hissine odaklanan özel alanların önemi pandemi dönemiyle birlikte daha net anlaşılıyor.
Çalışma ve dinlenme arasındaki denge unutulmamalı
Psikiyatrist Marra Ackerman ise sağlık çalışanlarının durumuna odaklanıyor. Herkes farklı bir çalışma modeli benimserken bu sektörde çalışan insanlar öncekinden çok daha fazla sorumluluk alıp çalışma ortamlarında önceki zamanlardan çok daha fazla zaman geçirmek durumunda kalıyorlar. Hem sürekli hastanede olması gereken sağlık çalışanları hem de evden çalışma imkanı olan akıl sağlığı uzmanlarının kendine ayıracak zamanı iyi belirlemesi gerekiyor. Marra Ackerman, sağlık çalışanlarının başkalarının sağlıklarını düşünürken kendi sağlıklarını ikinci plana atmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Aksi takdirde psikolojik olarak tükenme ihtimaller bulunuyor.
Bununla birlikte diğer sektörlerde çalışan kişilerin de psikolojik açıdan zorlandığı dönemler oluyor. Evden çalışma modeli, seyahatlerin kısıtlandırılması çalışanların tatil izinlerini kullanmamasına neden oluyor. Bir yere gidip tatil yapamayan çalışan aralıksız çalışma temposunu sürdürüyor ama bu durum bir birikim oluşturuyor ve en derinden yavaş yavaş bünyeyi etkiliyor.
Görsel: SXSW