İstanbul merkezli yeni medya ajansı Ouchhh, bilim ve teknolojiyi harmanladığı projelerine devam ediyor. Ekip daha önce TEDxCERN jeneriğiyle, parçacık fiziğinden ilham aldıkları görsel-işitsel performanslarıyla ve Sonar+D kapsamındaki iOTA işiyle isimlerin bahsetmişlerdi. Şimdi de Ouchhh’ın yönetmen ve sanatçıları Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç önderliğinde ekip “Poetic AI”ı bilim ve sanatseverlerle tanıştırdı. İkilinin 57 kişilik bir ekiple hayata geçirdikleri, onların tabiriyle, “yapay zekanın şiirsel yolculuğunu yansıtan Poetic AI fütüristik sergisi 6 ay boyunca Paris’te sergilenecek.
20 Milyon Güzel Düşünceden Doğan Yeni Bilinç
Proje özünde makine öğrenme ve yapay zeka algoritmalarını kullanıyor. Bu yöntemlerle şimdiye kadar dünyada yaşamış olan Einstein, Hawking gibi dünyaca ünlü bilim insanlarının ışık, fizik, uzay, zaman hakkında ürettikleri teori, makale ve kitapları incelemişler. Bu inceleme yaklaşık 20 milyon satırı kapsıyormuş. Neyse ki makineler öğreniyor, yoksa bu kadar büyük bir veriyi sadece insanlardan oluşan bir ekip uzun bir sürede analiz edebilirdi. Kullandıkları algoritmalarla birlikte ekip kendisine yapay zeka okuduğu 20 milyon satır ile yeni ve kendi teorilerini üretirse nasıl olurdu diye soruyor, ortaya da işte bu sergi çıkıyor.
Projenin hayata geçirilmesi için İstanbul’da tamamı Türklerden oluşan 12 kişilik bir ekip çalışmış. Projenin ses tasarımında ise Mehmet Ünal’ın imzası var. Fransa’da ise projenin teknik detaylarıyla 45 kişilik bir ekip ilgilenmiş. Ekibin bu projedeki amacı yapay zekayla sanatın etkileşiminin bir arada olduğu deneyimler yaratmak. Ayrıca yaratılan bu deneyimi şiirsel bir evrene dönüştürmek de amaçları.
Hazırlık aşaması 6 ay süren sergi Paris’teki Atelier des Lumieres’de sergileniyor. Sergiye gelenler yapay zekanın 20 milyon satırlık veri setinden kendine yeni bir bilinç yaratan sergiyi deneyimleyebilirler. Sergideki 50 bin piksel 136 projektörden faydalanarak yaratıldı.
Görsel: Facebook