Her yıl milyonlarca ton plastik atık sulara karışıyor. Ulusal Bilimler Akademisi’nin (NAS) verilerine göre her yıl 8 milyon ton plastik atık okyanuslara dökülüyor. Artışın bu şekilde devam etmesi halinde 2030 yılında dünyada her yıl tutulan balık ağırlığının yarısı kadar plastik atık denizlerde ve okyanuslarda olacak.
Nehirlerden okyanusa karışan plastik atıkların yüzde 90 sadece 10 nehirden geliyor. Bu 10 nehrin 8’i ise Asya’da bulunuyor. Bölgedeki bu soruna dikkat çeken Hong Kong merkezli Open Ocean Engineering; nehirleri, limanları ve okyanusları temizlemek için yapay zeka destekli bir çöp toplama robotu sunuyor.
Clearbot Neo, sulara karışan plastik atıkları arama görevinde
Halihazırda okyanuslardaki çöpleri temizlemek için birçok yöntem bulunuyor. Bunların arsında sudaki atıkları elle çıkarmak dahi yer alıyor. Böylesine yoğun bir emek gerektiren iş için hünerli bir robot tasarlayan Open Ocean Engineering, kısa sürede daha hızlı çöp toplamayı hedefliyor.
Clearbot Neo’nun kompakt tasarımı açık denizleri temizlemesinin tanı sıra liman, kanal ve nehirlerde kullanımı için ideal bir yapı sunuyor. Temizlik robotu, çöp yığınlarını tespit etmek ve toplamak için yapay zeka destekli bir sistem kullanıyor. Otonom robot, güneş enerjisiyle çalışıyor ve mevcut çözümlere kıyasla daha ucuz, daha etkili ve hızlı bir çözüm sunuyor.
Kameralar atığı tespit etmek ve veritabanına kaydetmek için kullanılıyor
Yapay zeka destekli kamera sistemi sudaki atıkları algılayıp temizlerken GPS üzerinden konumu etiketliyor ve ilerleyen dönemdeki analizler için Microsoft’un bulut platformu Microsoft Azure üzerinden şirketin veritabanına kaydediyor. Gövde de yer alan ikinci bir kamera bant üzerinde giden ve botun çöp havuzuna düşen plastik atıkların cinsini belirleyerek kirliliğin kaynağını tespit etmeye yardımcı oluyor.
Günde bir metrik ton atık toplama yeteneğine sahip bot, yaklaşık 3 metre uzunluğunda. Ekstra bir parça ile günde 15 litreye kadar petrol atığını da toplayabiliyor.
Clearbot Neo, uzaktan kontrol edilebiliyor ya da önceden tanımlanmış bir alanda temizleme işlemini düzenli olarak gerçekleştiriyor. Dört saatlik pil ömrü ve engelleri aşmak için kullanılan LiDAR sistemi hem dar alanda hem açık denizde uzun soluklu görev yapmaya imkan tanıyor. Pili bitmeye yakın tanımlanan istasyona gelerek hem çöpleri otomatik olarak boşaltıyor hem de güneş enerjili istasyonda pilini şarj ediyor.
2020 yılında Hong Kong Üniversitesi’nden mezun olan iki gencin kurduğu girişim, geçtiğimiz yıl oyun devi Razer ile kurduğu ortaklık sonrasında temizlik botunun tasarımında yeniliğe gitti. Open Ocean Engineering, otonom temizlik botuyla bu yıl Alibaba Group tarafından düzenlenen Jumpstarter 2022 Global Pitch Yarışması’nın galibi oldu.
Clearbot Neo’nun yanı sıra daha önceden yazdığımız sahillerdeki çöpleri ve plastik atıkları temizleyen elektrikli robot BeBot örneği gibi plastik atık sorununa yaratıcı çözümler içeren örneklere bu bağlantıdan ulaşabilrisiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Clearbot, Microsoft, YouTube