Kahve telvesi, ay çekirdeği kabuğu ve portakal kabuğu gibi organik atıklar günümüzde çevre dostu ürün ve yapı malzemeleri olarak kullanılıyor. Portakal kabuklarıyla ilgili en etkileyici örneklerden biri, Carlo Ratti Associati’nin, portakal kabuklarını geri dönüştürülebilir bardağa çeviren Feel the Peel adlı portakal suyu otomatı idi. Bu defa ise Krill Design’ın portakal kabuklarından yaptığı Ohmie adlı aydınlatma tasarımı var karşımızda.
Ohmie, İtalya’ın en önemli sembollerinden biri olan Sicilya portakalının kabuklarından yapılıyor
Milanolu start-up Krill Design’ın, Sicilya portakalının kabukları kullanarak 3 baskıyla ürettiği lamba, ömrünü tamamladığında organik ev atıklarıyla birlikte kompostlanabiliyor. Tasarımcılar, bu meyvenin İtalya’da her yerde bulunması ve çok tüketilmesi nedeniyle böyle bir malzeme seçimi yapmış.
Portakal kabukları, Sicilya’nın Messina eyaletindeki bir aileye ait gıda üreticisinden temin ediliyor. Her Ohmie için iki veya üç portakal kabuğu kullanılması gerekiyor. Lambaya bakınca kabukların kendine has engebeli dokusuyla süslendikleri görülüyor. Daha da güzeli, lambanın mis gibi portakal kokması.
Mis gibi portakal kokan bir lamba
“Tükenmeyecek bir malzemeye ihtiyacımız vardı. Sicilya’nın tek başına küresel portakal üretiminin yaklaşık yüzde 3’ünü gerçekleştirdiğini göz önüne aldık. Bu da kabukları stoklamamıza ve her zaman Ohmie üretebilmemize olanak tanıyor.” diyor Krill Design ekibi. Ve ekliyorlar: “Yerel ve tamamen İtalyan bir tedarik ve üretim zincirini teşvik etmek istiyoruz. Portakallar, dünya çapında tanınan birçok İtalyan ürününden biri ve bunun güzel bir sembol olduğuna inanıyoruz.”
23 cm yüksekliğindeki lamba, desenli yüzeyinden portakalımsı kokusuna ve canlı rengine kadar kökenlerini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Tasarımcılar, lambanın gıda atıklarının nasıl başarılı bir şekilde “hem güzel hem de işlevsel” bir eko-tasarım ürününe dönüştürülebileceğini göstermesini umuyorlar. Kickstarter’da fonlanan tasarım, 24 saat içerinde hedeflediği desteği toplayarak da başarısını kanıtlamış.
Tasarımcılar, ömrünü tamamlayan bir Ohmie lambasının evdeki organik atıklarla birlikte atılmadan önce elle daha küçük parçalara ayrılabileceğini belirtiyor: “Turuncu lamba ömrünün sonunda, basit bir şekilde parçalara ayrılarak evdeki organik atıklarla birlikte atılarak kompost tesislerinde bertaraf edilebilir. Yerel düzenlemelere bağlı olarak kompost veya biyoyakıta dönüştürülebilir.”
Şu anda, atıkların doğrudan doğaya karışması yerine bir kompost tesisine gönderilmesini öneriyorlar: “Performans ve dayanıklılık gereksinimleri nedeniyle şimdilik yalnızca endüstriyel tesislerde bozunacak bir malzeme geliştirmeye karar verdik, ancak daha fazla araştırma yapmak ve doğada kolay kompostlanabilen, dayanıklı ve sağlam olabilen bir biyopolimer elde etmek istiyoruz.”
Krill Design, üretim sırasında her türlü israfı önlemek için 3B baskı tekniklerini tercih ediyor. Portakal kabukları, 3B yazdırılmadan önce öğütülüyor ve sebze nişastası ile birleştiriliyor. “Kabuklar Milano’daki ofisimize ulaştığında kurutuluyorlar – organik artıkların nem seviyesinin yüzde 4’ün altında olması gerekiyor – ince bir toz haline getiriliyor ve elekten geçiriliyorlar”.
“Kabuk tozu daha sonra bir biyopolimerik bitkisel nişasta bazına eklendiği bir birleştirme tesisine gönderiliyor. Daha sonra turuncu biyopolimer pelet şeklini alıyor. Bundan sonra, peletten turuncu filamenti çıkarıyoruz ve Ohmie’yi hayata geçirmek için bir 3B yazıcıda kullanıyoruz.”
Meyve-sebze atıklarıyla yapılan geri dönüşüm projeleri ilginizi çekiyorsa; bu atıkları doğal pigmentlere dönüştüren Kaiku ve marketler tarafından kabul edilmeyen meyveleri kozmetik ürünlere dönüştüren Lleig ilginizi çekebilir.
Görsel: Kickstarter