Kahve atıklarından ve portakal kabuğundan neler yapıldığına sıkça yer veriyoruz. Kahve atıklarının ayakkabıdan, eve, kahve bardağından güneş gözlüğüne ve yakıta pek çok şeye dönüşebildiğine şahit olduk. Portakal atıkları söz konusu olduğunda ise, portakal kabuklarını bardağa dönüştüren bu portakal suyu otomatı ve şu 3B baskı lamba unutulmazlar arasındaydı. Şimdi bu mis kokulu atıkların her ikisini de bünyesinde barındıran bir başka geri dönüşüm projesi olarak Obscure var karşımızda.
Obscure, malzeme odaklı bir ekolojik tasarım
Obscure %100 sürdürülebilir, soğuk kompostlanabilir ve sıfır atıklı bir ürün olduğu için aydınlatma tasarımında çıtayı yükselten bir oyuncu. Farklı şekillere sahip abajur koleksiyonu olarak sunulan bu aydınlatma projesi; doğanın gözümüzün önünde durduğu halde fark etmediğimiz dehasını ortaya koyuyor.
El yapımı koleksiyon, Londra merkezli bir biyoteknoloji ve biyo-imalat girişimi olan Biohm tarafından yaratılmış. Biohm sürekli olarak doğal malzemelerin biyo-üretim potansiyelini ortaya koyuyor ve plastik kullanımını azaltmak için tasarımlarında düzenli olarak fazla kaynak/atık ve yan ürünler kullanıyor. Ürünler, “yapıcı” ve “madde” arasındaki sıkı işbirliğini temsil ediyor. Madde, organik atık biyo-bileşik (ORB) yapıcıyı etkilerken, yapıcı da maddeyi geometri ile reçete ediyor. Madde, üreticinin reçetesine uyduğundan; üreticinin geometrisi, maddeye istediği gibi eğilip şekillenmesi için ilham veriyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Obscure %100 kahve kepeği ve portakal kabuğundan yapılmış. Yukarıda bahsettiğim ORB, bitki bazlı bir bağlayıcı ile gıda ve tarımsal biyoürünlerin bir kombinasyonu anlamı geliyor.
Biohm ekibi; iklim krizi, atık krizi ve sosyal adaletsizlik gibi çeşitli sorunların çözümü için çalışıyor. Tüm üretim döngüsü boyunca yenilik yapan ürünler ve üretim yaklaşımları oluşturmayı hedefliyorlar. Bunu yaparken de biyomimetik ilkelerini veya doğanın ekolojik yasalarını sistematik olarak uyguluyorlar. Bu nedenle; kaynağı etik olan, yerel olarak üretilmiş, yüksek performanslı sürdürülebilir ürünler yaratıyorlar.
Görsel: Biohm