Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nobel Ödüllü Aziz Sancar’dan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi

Nobel Ödüllü Aziz Sancar’dan Kız Çocuklarının Eğitimine Destek Projesi

​2015 yılı Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi Profesör Aziz Sancar, ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dalında daha başarılı olması için Kız Çocukları İçin STEM Kampları projesini başlattı.

2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan bilim insanı Aziz Sancar, Harriet Fullbright Institute işbirliği ile Türkiye’nin 7 ilinden 700 ilköğretim 6. sınıf öğrencisi kızın dahil olacağı bir eğitim projesi başlattı.

STEM (FeTeMM; Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kampları projesi, uluslararası ölçekte yapılan TIMSS ve PISA gibi değerlendirmelerde düşük başarı gösteren 15 yaş grubundaki kız çocuklarının Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerde gerçekleşecek ve Mayıs ayında sona erecek olan 3’er günlük konferanslarda eğitilmesi, fen ve matematiksel yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de 25 yaş ve üzeri nüfusun %9.4’ü okuma-yazma bilmeyen kadınlardan, %1.9’u okuma-yazma bilmeyen erkeklerden oluşuyor. Türkiye nüfusunun %22.2’si lise mezunu erkeklerden oluşuyorken, nüfusun %14.4’ünü lise mezunu kadınlar oluşturuyor. Yüksekokul mezunu erkek oranı %15.1’ken, yüksekokul mezunu kadın oranı ise %10.7, yani üniversite okuyan erkek öğrenci sayısı, üniversite okuyan kız öğrenci sayısından %11 daha fazla. Erkeklerin işgücüne katılma oranı %71,5’ken, kadınların işgücüne katılma oranı ise %30.8’de kalıyor.

Ayrıca Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 142 ülke arasında 125. sırada yer alıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranlarına göz atacak olursak; %17.4 okur-yazar olmayan, %26.3 ortaokul mezunu, %32.1 lise mezunu, %39.3 mesleki ve teknik lise mezunu kadın, %72.2 yükseköğretim mezunu kadın iş gücüne katılım sağlıyor.

Ortaokul ve lise burada kilit bir rol oynuyor. Çünkü ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayını yalnızca %1 artırmak bile ülkede kişi başına düşen milli gelirin %0.3 artmasına yardımcı oluyor.

Sancar’ın Kız Çocukları İçin STEM Kampları eğitim projesinde Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Suriyeli mülteci kızlar da unutulmadı. Türkiye’deki mülteci sayısının önümüzdeki yıllarda 3.5 milyonu bulması bekleniyor ve Suriye’deki kötü koşullar devam ettiğinden mültecilerin durumu küresel boyuttaki bir kriz olma özelliğini koruyor. Suriyeli kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesini sağlamak, onların hayata tutunmasına da yardım etmek anlamına geliyor.

STEM eğitiminin temelinde, kız öğrencilerin çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri oluşturmaya katkı vermesini sağlamanın yanı sıra kız çocuklarına özgüven kazandırarak onların iş olanaklarını artırmasına yardımcı olmak yer alıyor. STEM eğitim kamplarıyla birlikte, kız çocuklarının eğitimine yönelik toplumsal algıları olumlu yönde desteklenmiş olacak ve bu sayede hem çocuklarda hem de ülkelerde yaratılacak olumlu değişimlerin temeli atılacak.

Görsel: Girls in STEM Project