Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nintendo CEO’su Satoru Iwata’nın Miras Bıraktığı Vizyoner Çalışmalar

Nintendo CEO’su Satoru Iwata’nın Miras Bıraktığı Vizyoner Çalışmalar

Bugün kaybettiğimiz Nintendo CEO'su Satoru Iwata'nın teknoloji dünyasında fark yaratan çalışmaları.

19. yüzyılın sonunda Yamauchi ailesi tarafından kart oyunu üreten bir şirket olarak doğan Nintendo, 1970’li yıllarda elektronik dünyasına adım atarak teknoloji ve video oyunları endüstrisine katkı sağlayan bir aktöre dönüştü. Nintendo Entertainment System ve GameBoy ile sükse yapan şirket Super Mario, Kirby, The Legend of Zelda, Metroid Prime gibi konsollara özel oyunlarla da kendi oyuncu kitlesini yarattı.

1980’lerde Nintendo ile çalışmaya başlayan Satoru Iwata; 2000 yılında şirketin yöneticisi, 2002 yılında ise başkanı olarak görev yapmaya başladı. Geride kalan 13 sene içinde Nintendo döneminin en güçlü (Wii, DS) ve en zayıf (GameCube, Wii U) konsollarını üretti. Fakat Nintendo’nun yarattığı değer sadece konsollarla sınırlanmıyordu. Endüstri içindeki konumları tüm bu durumların üstünde bir marka olarak karşılamamızı sağlıyordu Nintendo’yu.

Satoru Iwata yönetimindeki Nintendo’nun dünyamızı nasıl değiştirdiğine dair üç basit örnek;

3. nesil oyun konsollarının; PlayStation 3, Xbox 360 ve Wii piyasaya çıkış döneminde Wii’nin sunduğu hareketle kontrol, konsol içi sosyal ağ, etkileşim ve sanal avatar özellikleri çağının ötesindeki vizyoner çalışmalardı. Günümüzde televizyon şovlarından, filmlere kadar bu kavramları işleyen yapımlar görebiliyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=a7CCRSdrg6I
Nintendo DS ise günümüz dokunmatik etkileşim mantığının ilk adımları niteliğindeydi. Çift ekran kullanan konsolun alt ekranı basınçlı dokunmatik ekran teknolojisini sunuyordu. Oyunlar içinde farklı amaçlarla kullanılan ekran; günümüzdeki kullanıcı deneyimi, arayüz tasarımı ve etkileşim tasarımı gibi disiplinlerin adeta emekleme dönemiydi.

Ve Nintendo’nun teknoloji dünyasına yadsınamayacak bir diğer katkısı da casual gamer tanımını kazandırması olmuştu. Casual Gamer, akşam eve geldiğinde kısıtlı zamanını oyunlarla geçiren ve senaryo, kurgu gibi detaylara boğulmak istemeyen, öğrenme eşiği düşük oyunları tercih eden oyuncu olarak tanımlayabiliriz. Wii ve Wii Sports başta olmak üzere birçok oyunuyla birlikte Nintendo, günümüzdeki mobil oyunculuğun mihenk taşlarından birini oluşturuyor.

Son iki yıldır sağlık sorunlarıyla E3’ye katılamayan Satoru Iwata, safra kanalındaki rahatsızlığından ötürü bugün aramızdan ayrıldı. Huzur içinde yat Satoru Iwata.

Nintendo’nun resmi duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel; Kotaku