Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NBCUniversal’ın BuzzFeed ve Vox Media’ya Dev Yatırımı ve Boyutları

NBCUniversal’ın BuzzFeed ve Vox Media’ya Dev Yatırımı ve Boyutları

İki büyük dijital medyaya yapılan 200 milyon dolarlık yatırım, endüstri için bir sıçrama niteliğinde.

Dijital denizlerde faaliyet gösteren şirketler için yatırım kelimesi çok büyük anlama sahip. Start up seviyesindeki girişimlerden Google gibi şirketlere her ölçekte yatırım almak yaratıcı zihinlerin yeni projeler üretmesini ve yeni planlarını faaliyete koymasını kolaylaştırıyor.

Medya ve eğlence sektöründe faaliyet gösteren NBCUniversal, dijital basın ve medya alanındaki iki büyük isme, Buzz Feed ve Vox Media’ya 200 milyon dolarlık yatırım yaptı. Dijital medyanın yükselişi ve geleneksel medyaya karşı kendilerini konumlandırmaları bu itici güçle birlikte daha da kolaylaşacak. İtici güç niteliğindeki bu adım Temmuz sonunda spekülasyonlarla başlamıştı. Bugünlerde ise konu kamuoyuyla paylaşılarak resmiyete kavuştu.

Bu gelişmeyle birlikte küresel dinamikler ve endüstri içerisinde birkaç internet aramasıyla karşılaştığım yatırım, hisse ve pay dengeleri devletler üzeri ekonomik dengeler için de çalışma konusu yaratıyor. Şirketler ve markalar arasındaki ilişki şu şekilde;

Vox Media, kendi içerisinde toplam 8 yayın organını içeriyor. SB Nation, The Verge, Polygon, Curbed, Eater, Racked, Vox ve Re/code. Teknoloji, emlak, yemek, video oyun gibi birçok alanda üretilen içerikler Vox Media çatısından çıkıyor. BuzzFeed’i de bu gruba eklediğimiz toplam 9 yayın organı üzerinde NBCUniversal’ın hesap sorma yetkisi olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcı konumuyla birlikte bu yayınların karar aşamalarında söz hakkı ve yönetim masasında koltuğu da bulunuyor.


Vox Media New York Ofisi resepsiyonu

NBCUniversal, Mayıs 2004’te General Electric’in NBC şirketiyle Fransız Medya Grubu Vivendi SA’nın Vivendi Universal Entertainment kolunun birleşmesiyle doğmuştu. A.B.D. başta olmak üzere dünya üzerinde sahip olduğu yayın kanallarının niceliksel sayısı bile bu şirketin ölçeğini ortaya koymaya yetiyor.

NBC’nin sahibi General Electric‘in kim olduğuna baktığımızda ise tarihin tozlu sayfalarından bir isimle karşılaşıyoruz. Şirketin kurucuları arasında ampulün mucidi Thomas Edison karşımıza çıkıyor. Şimdi objektifimizi BuzzFeed, Vox Media ve NBCUniversal ekseninden uzaklaşıp yukarı çıktığımızda daha büyük bir ilişkiler ağı görüyoruz. Bunun son kullanıcıya yansıyacak kısmı ise daha iyi içerikler, geleneksel medyaların dijital medyaya katılarak kendine alan yaratması ve dünya üzerindeki iş modellerinin farklılaşması.

Görsel; BuzzFeed, Youtube, Office Lovin