Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nakışla ve Kanaviçeyle Süslenmiş Seramik Nesneler

Nakışla ve Kanaviçeyle Süslenmiş Seramik Nesneler

Caroline Harrius, seramik vazolarını nakışla ve kanaviçeyle süsleyerek alışkın olduğumuz seramik ve el işi kavramlarını değişime uğratıyor.

Çağdaş nakışın ve kanaviçenin; sokak sanatı, fotoğraf, animasyon ve daha pek çok farklı disiplinle birleştirildiğine şahit olmuştuk. Stockholm merkezli sanatçı Caroline Harrius ise bu el işi tekniklerini seramik objeler üzerine uyguluyor.

Delikli bir vazo ne işe yarar?

Sıklıkla seramik vazolarının üzerine nakış ve kanaviçe işleyen sanatçı; cinsiyet ve zanaat, dekorasyon ve amaç arasındaki ilişkileri keşfeden çiçek desenlerine ağırlık veriyor. Algıları bozan narin parçalar, kumaşla kaplı ya da sert kumaştan yapılmış 3 boyutlu obje yanılsaması yaratıyor. Dikiş ve nakışların geçmesi için açılan delikler, seramik nesnenin işlevselliğini bozuyor. İşlevsel olmasına alışık olduğumuz bu nesneleri beklenmedik bir kavramsal değişime uğratıyor sanatçı. Çiçekleri keyfi amaçlar için dalından koparıp yarı ölü biçimde sergilemek için yapılmış vazoları sorgulamanın zamanı gelmiştir belki de.

Caroline Harrius’ın çalışmaları, hem çömlekleri hem de nakışları geleneksel bağlamlarından çıkarıyor. Bunları birleştirip yeniden tasarlayarak, her zanaatın sınırlarını genişletiyor. Sanatsal teknikleri de yeniden değerlendiriyor. İzleyicileri ise algılarını (özellikle de dokulara dair olanları) sorgulamaya yönlendiriyor. Bir seramiğin kumaş gibi yumuşak olup olmadığını veya bir iğne ve ipliğin kilin delinmesi için yeterince sağlam olup olmadığını hissetmelerini istiyor.

Caroline Harrius’ın işlerini intenet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.


Caroline Harrius Caroline Harrius Caroline Harrius

Görsel: Instagram