Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzik endüstrisini canlandıran kitleler

Müzik endüstrisini canlandıran kitleler

Kitlesel fonlamayla beslenen albümler artık çok daha uzaklardan duyulabiliyor.

Korsanla savaşan piyasada genç yeteneklerin, türü ne olursa olsun özgün işler çıkarabilmesi için destek yine kitlelerden geliyor. Kickstarter’da 5 binden fazla proje fon buldu. Massolution 2013 raporuna göre müzik ve aranjman projeleri global totalde 202 milyon dolar fon sağladı.

Amanda Palmer ve The Grand Theft Orchestra’nın müzik ve tur projesi 1,1 milyon dolarla rekor kırdı.

50 yıllk müzik hayatından sonra muhteşem bir finalle sahnelere veda etmek isteyen Tom Rush 140 bin dolarla hayalini gerçekleştirdi.

Türkiye’de de Soaked ve Triptone albümlerini kitlesel fonlamaya açmıştı.

Kitleler müzik ruhunu beslemeye devam ediyor, müzisyenler de vaktini daha deneysel işlere harcayabiliyor böylece. Mesela oyun temalarını klasik jazzla yeniden düzenleyenAndrew Allen dün itibariyle hedefine ulaştı ve 16 bin dolar biriktirdi.

http://www.kickstarter.com/projects/coverville/free-play-a-video-game-jazz-tribute/

Misery Signals 5 yıl aradan sonra yeni albümü için 68 bin dolar fon aldı.

 

Chimaira ise özel içerikle geliyor ve sadece destekçilerine açacağı albüm için şu sıralar Indiegogo’da 50 bin hedefle fon topluyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=otdu6Ehu62U

Müzik projelerinde Indiegogo’nun baskınlığını farketmişsinizdir. Karen Bair ile birlikte twitter hesaplarından kitleyi güncel tutarak, farklı ipuçlarıyla müzisyenleri yönlendirebiliyorlar.

Bu ipuçlarından bazıları Protest the Hero grubuyla yaptıkları röportajda.

Önerileri arasında şunlar var;
 

  • Müzik projenize 45 günden fazla süre biçmeyin, çünkü günceliğini yitiriyor ve unutulup gidebiliyor.
  • Fonlama tiplerinden fiks olanı değil esnek olanı seçmek müzik alanı için daha uygun, koyduğunuz hedefe ulaşamasanız da tüm parayı kaybetmezsiniz.
  • “Kitleler nelerden hoşlanır?” diye düşünmektense kendinizi özgür bırakın. Müzik, yaratıcılığınızı hiç çekinmeden açığa vurabileceğiniz bir alan. Özellikle vereceğiniz ödüller kısmında bunu yapabilirsiniz.

As I Lay Dying’den Tim Lambesis’in yaptığı gibi. Austrian Death Machine projesinin 3. albümü Triple Brutal için koyduğu ödüller komikli: 69 dolar bağışlarsanız Tim’in karnını yumruklayabilir, 5 bin dolara poposuna isminizin dövmesini yaptırabilirsiniz.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XflnrcDAGT4 

Indiegogo kadar popüler değilse de sadece müzik alanını desteklemek üzere kurulan ağlar da var tabii; Sellaband, Pledgemusic ve Musickickup gibi.Launch and release ise müzik projeniz için kitlesel fon taktikleri veren başka bir oluşum. Bu segmentasyon yapısını oyun ve teknoloji alanlarında da görmüştük ki bunlar iyi gelişmeler, çünkü yatırım yoğunluğunu çeşitli kanallara yayıp projelerin dikkat çekme ihtimalini yükseltiyor. Tabii bunun tam anlamıyla gerçekleşmesi biraz daha zaman alabilir. Olsun. Ruhu besleyen kitlelerle her türden müzik bangır bangır yükselmeye devam ediyor.