Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzelerin Instagram’da Buluşma Noktası: #MuseumInstaSwap

Müzelerin Instagram’da Buluşma Noktası: #MuseumInstaSwap

Londra'daki on müze, dört gün boyunca koleksiyonlarındaki parçaları Instagram'da #MuseumInstaSwap etiketi üzerinden buluşturdu.

Instagram’ın söz sanat olunca sergi mecrası ya da oradaki paylaşımlardan sergi düzenleme gibi kullanımlarla değerlendirildiğini biliyoruz. Müzelerse halihazırda sundukları koleksiyon ve sergilerle odaklarındaki konulara/sanat akımlarına yönelik bilgilendirici ve tanıtıcı paylaşımlarda bulunarak Instragram’ı değerlendiriyor.

Londra’daki on müze, Instagram’ın daha farklı şekilde kullanılabileceğini gösteren bir proje altında birleşti. Wellcome Collection’ın web editörü Dornan Russell, her bir müzenin koleksiyonlarına ait paylaşımlarını mecranın sunduğu kolektif hareket edebilme imkanıyla daha dinamik hale getirebilmenin mümkün olabileceğini düşünmüş. Böylece de şehrin en iyi müzeleri olarak bilinen British Museum, Design Museum, Horniman Museum, Imperial War Museums, London Transport Museum, Royal Museums Greenwich, Science Museum, Victoria and Albert Museum ile Wellcome Collection‘ın bir etiket üzerinden dört gün boyunca paylaşım yapmasına vesile olmuş.

#MuseumInstaSwap etiketi bu on müzenin koleksiyonlarındaki belli parçaları bir araya getirerek, aralarında saptanabilecek olası bağlantılarla kültürel birikimleri daha enginleşmiş şekilde Instagram üzerinden takipçilerle birlikte keşfetme imkanını verdi.

Her müzenin etiket için seçtikleri nesnelerle anlatım yönteminde kendilerine has davrandıkları görülebiliyor. Etikette özellikle British Museum’ın Imperial War Museum’da sergilenen 2. Dünya Savaşı döneminden fotoğraf arşivlerine dair paylaşımlarının baskınlığı dikkat çekici. Kısa bir süre içinde Londra’daki söz konusu müzeler dışında etikete sanat severlerle Seattle Art Museum da dahil olmak üzere başka müzeler de rağbet etti.

Projeyi son dönemlerde Instagram’ın sanat tarihi ve kültürel hafıza açısından en kıymetli kullanım şekli olarak nitelendirmek de pek yanlış olmayabilir.

In the photo archives at @imperialwarmuseums we discovered that the British Museum was used as part of the 'Prisoners of War Information Bureau' during the First World War. The bureau, based at 49 Wellington Street in London, compiled a register of all foreign enemies, combatant and civilian, who were interned in any part of the British Empire during the war. The property of these prisoners of war was stored at the British Museum, where they were catalogued and, in the event of the POW’s death, returned to their friends and relatives. This photo shows the (mainly female) staff undertaking this colossal task in one of the Museum’s store rooms. It is such a moving, untold story, that shows both the human cost of the conflict and the administrative machinery of the war effort. Discover more connections between London’s museums using #MuseumInstaSwap this week. © IWM (Q 27710)

A post shared by British Museum (@britishmuseum) on

Manşet görseli: Wellcome Collection