Tüketim kültürüne karşı onarım hareketi, gezegenimizin tehlikede olduğuna dair artan bilinçle birlikte sık sık gündeme gelmeye başldı. Hatta Yeryüzü Derneği’nin Kadıköy’de gerçekleştirdiği Repair Cafe (Onarım Kafe) etkikleri de bunun göstergelerinden biriydi. Sürdürülebilirliğe önem veren her bireyin, yaşamının bir parçası aslında onarım. Akıllı telefon ya da bilgisayar gibi komplike cihazlar söz konusu olduğunda ise işler biraz karışıyor, kullanıcının eli kolu bağlı hale geliyor. Pek çok büyük marka bağımsız onarımla savaşmaya devam ede dursun, Motorola olaylara farklı bir açıdan yaklaşmaya karar verdi. Onarım hakkı hareketine destek veren marka, iFixit ile el sıkıştı ve telefon tamir kiti satışını başlattı.
Telefon tamir kiti ile onarım hareketine destek
Akıllı telefon üreticileri, insanları vaktinden önce yeni telefon satın almaya ikna etmek çokça bütçe ve mesai harcıyor. Ayrıca etik açıdan hiç de hoş olmayan durumlar söz konusu. Çünkü bunu yaparken yükseltme programları kullanmak, pili değiştirilemeyen telefon üretmek, yedek parçaların bulunmasını zor veya imkansız hale getirmek ve onarım hareketine karşı lobi yapmak gibi yöntemler kullanıyorlar. Hal böyleyken Motorola ters köşe bir adım atıyor ve müşterilerinin kendi telefonlarını tamir etmelerini kolaylaştırıyor. İş birliği yaptığı iFixit, bir onarım kılavuzu platformu. Platform bir eşyasını onarmak isteyen isteyen insanlara bunu nasıl yapacaklarını ücretsiz olarak gösteriyor.
Motorola’nın kitleri; orijinal yedek parçalar, çeşitli aletler ve cihazınızı nasıl düzelteceğinize dair talimatlardan oluşluyor. Tüm yeni modellerin yedek parçaları satışa sunulacak. Moto X, Z, G4, G5 ve Droid Turbo 2 gibi modellerin tamir kitleri için iFixit ile anlaşmış ve çoktan satışa başlanmış.
iFixit’in blogunda, Motorola’nın büyük üreticilere onarım için daha açık bir tutum sergilemeleri adına bir örnek oluşturduğu belirtilmiş. Onarım hakkı hareketinin daha fazla destek bulması için umut verici bir gelişme olarak görülüyor. iFixit’e göre iş dünyası ve sosyal sorumluluk ya da inovasyon ve sürdürülebilirlik kavramları karşıt kutuplar olarak ilerlemek yerine yan yana ilerleyebilir.
Motorola’nın yaklaşımı, markaların “Şöyle çevreciyiz, böyle sürdürülebilir markayız” gibi inandırıcılığı düşük iletişim çalışmalarından çok daha dişe dokunur bir hareket görünüyor. Kullanıcının yaşamına dokunan ve onun bire bir deneyimlemediği bir hareket. Motorola’nın itibarına ve etik açıdan güvenilirliğine artı puan sağlayacak türden. Üstelik internette oldukça aktif olan bağımsız onarım toplulukları (uzmanlar, onarım öğrenenler, potansiyel onarımcılar) ile benzersiz iletişim çalışmalarına da kapı açabilir. Siz ne dersiniz?
Görsel: iFixit