Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Moda Dünyasının Kültürel Sömürüsüne Dur Diyen Bir Marka: Bihor Couture

Moda Dünyasının Kültürel Sömürüsüne Dur Diyen Bir Marka: Bihor Couture

Bihor Couture; Romanya'nın Bihor yöresindeki üreticilere fayda sağlamak ve moda dünyasının kültürel öğeleri sahiplenmesine dur demek için yaratılan bir marka.

“Cultural Appropriation” bugünlerde çok sık karşımıza çıkan bir kavram. Kültürel sömürü olarak özetlenebilecek bu kavram, size ait olmayan bir kültürden öğeleri bunların derinliklerini anlamadan veya o kültüre saygı göstermeden alıp kullanmayı anlatıyor. Moda dünyasının sıklıkla yaptığı bir şey yani… Tribal dövmeler, rasta saçlar, etnik kullanıma sahip desen veya kıyafetlerin (ülkemizden bir örnekle poşu) altının boşaltılıp modaya dönüştürülmesi gibi şeyler bu başlık altında eleştiriliyor.

Romanya da moda markalarının kültürel sömürüsünden nasibini bolca alan ülkelerden. Özellikle nakış, dikiş, iğne işçiliği gibi alanlarda zengin bir kültüre sahip ülkede; pek çok moda markası bu geleneksel ve etnik tasarımları koleksiyonlarında kullanarak bunların gerçek sahiplerine atıfta dahi bulunmayı tercih etmiyor. Bu haberin konusu olan çalışma ise tam olarak bu duruma karşı bir duruş sergilemeyi amaçlıyor.

Moda dergisi Beau Monde ve reklam ajansı McCann Bucharest iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma, tanınmış moda markalarının kültürel sömürüsünü gündeme getiriyor. Stella McCartney’in İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunda kullandığı Afrika motifleri, Louis Vuitton’un Basotho kabilesine ait battaniyelerle yarattığı ceketler, Tory Burch ve Dior tarafından kullanılan Romen ceketler ve daha pek çok fahiş fiyatlara satılan “tasarım” kıyafetler bunlara birer örnek.

romanya_bihor couture_beau monde_mccann bucharest_romanya_bigumigu_ romanya_bihor couture_beau monde_mccann bucharest_romanya_bigumigu_ romanya_bihor couture_beau monde_mccann bucharest_romanya_bigumigu_9

Yerel Üreticilere Fayda Sağlamayı Amaçlıyor

Çalışma kapsamında yaratılan moda markası Bihor Couture; geleneksel tasarımlardan ilham almalarına rağmen bunların gerçek yaratıcılarına kredi vermeyen moda markalarına dur demeui amaçlıyor.  Romanya’nın Bihor yöresinin kendilerinden alınan  öğeleri sahiplenmesini ve bunlardan faydalanabilmesini  hedefliyor.

Markanın ürünleri arasında %100 Bihor üretimi, geleneksel ceketler, bluzlar ve etekler bulunuyor. Tüm parçalar yerel zanaatkarlar tarafından elle yaratılmış. Ancak Bihor Couture, sadece yöresel Bihor kıyafetlerini satan bir marka değil. Bunun yerine yerel topluluklara maddi geri dönüş sağlamayı amaçlayan bir yapı oluşturma hedefinde. Bu sayede bu geleneklerin yaşamasına ve kuşaktan kuşağa aktarılabilmelerine destek olmayı umuyor. Dünyanın pek çok yerinde aynı sorunla boğuşan yerel topluluklar için kullanılabilecek bir model sunmayı amaçlıyor.

Kampanya için yaratılan Bihor Couture markası, yerel hikaye ve röportajlarla oluşturulan filmlerle destekleniyor. Filmlerde yerel üreticilerin moda eleştirmeni gibi stil ve fiyat üzerine eleştirileri, hangi ceketin altına hangi ayakkabı giyilmeli gibi yorumları da yer alıyor. Sosyal medya üzerinden yayına giren bu filmlerin yanı sıra Bihor Couture için hazırlanan internet sitesi de Bihor kültürüne ilişkin bilgiler sunuyor.

romanya_bihor couture_beau monde_mccann bucharest_romanya_bigumigu_ romanya_bihor couture_beau monde_mccann bucharest_romanya_bigumigu_

Künye:

Reklamveren: Beau Monde
Genel Yayın Yönetmeni: Roxana Dobrița
Reklam Ajansı: McCann Bucharest
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Cătălin Dobre
Yaratıcı Yönetmen: Cătălin Dobre
Yaratıcı Grup Yönetmeni: Ioana Zamfir
İçerik Yaratıcısı: Ionuț Cojocaru
Reklam Yazarı: Adina Cîrstea
Sanat Yönetmeni: Sabina Popa
Bölgesel Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Alexandra Albu
Kurumsal Halkla İlişkiler Yöneticisi: Corina Nica
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Andreea Sofrone
AV Yöneticisi: Tiberiu Munteanu
Yapımcı: Alex Popa
Yönetmen: Andrei Mandru
Görüntü Yönetmeni: Radu Voinea

Görsel: YouTube – Little Black Book