Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mobilde Yaratıcılık [Kristal Elma 2015]

Mobilde Yaratıcılık [Kristal Elma 2015]

Mobil ne kadar yaratıcı olabilir ki? Olabilir! Olmalı! Olacak!

Sizmek‘in evangelist konuşmacısı Tej Rekhi, Kristal Elma’da internet reklamcılığının bugünkü yenilikleri ve teknolojinin medyaya olan etkisine değinerek yakın gelecekten ‘Mobil Reklam’ başlığı altında söz etti. Sizmek bir internet yayın platformu olup daha çok medya planlama ajanslarıyla çalışmakta ve bu kuruluşun amacı, herkesin kendi işini yapmalarını sağlayacak bir alt yapı sağlamak.

Nedir bu mobilin derdi?

Mobil aslında çok önemli bir mecra. Neden mi? Çünkü eşimizden dostumuzdan çok telefonlarımızla vakit geçiriyoruz. Aşağıdaki resim bir insanın günde 3 saat 40 dakika telefonuyla zaman geçirdiğini bizlere söylüyor. Fakat müşteriler ve ajanslar internet reklamcılığına mobilden daha fazla önem veriliyor. Hal böyle olunca mobil mecrada neredeyse hiç ama hiç yaratıcı iş göremiyoruz.


İnsanlar mobil mecrada kalite istiyorlar. Mesela insanlar telefonlarından video izlediğinde veya fotoğraflara baktığında her zaman çözünürlüğün yüksek olmasına dikkat eder. Bu özellikle reklamda çok daha önemli. Çünkü tüketicinin vakti çok değerli ve reklamcılar bunu iyi kullanmak zorunda. Tej Rekhi, yaratıcılığın merkezde yer alması gerektiğini ve eğer bu gerçekleşmezse 33 milyar etkileşim yok olup gideceğini söylüyor.

İnternet sayfalarındaki yardırma aksiyonunun yaratıcılığa çok uygun bir örnek olduğunu ve bunun gibi daha çok fikrin mobil mecrasında kullanılması gerektiğini söyledi.

İlginçtir ki, İnsanoğlu mobilde olan içerikleri aslında okumuyor. Tarıyoruz. Parmaklarımızı aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı oynatarak her şeyi böyle takip ediyoruz diyen Tej, mouse yerine parmakları kullanmak reklamların akılda kalıcılığını arttırıyor. Bu yüzden markalar dokunmatik ekran teknolojisine önem veriyorlar.

Nihai olarak zihinlerimizde yaratıcılık hep var ve markaların tüketicilerle her zaman etkileşime geçmesi lazım. Son olarak Tej, yaratıcılık dikkat çeker, ilgili yaratıcılık ilgi yaratır diyerek sözlerini noktaladı.

Görsel; Bigumigu