Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ministry of Sound, Spotify’a Dava Açtı: “Şarkı Listemi Kopyalamışsın!”

Ministry of Sound, Spotify’a Dava Açtı: “Şarkı Listemi Kopyalamışsın!”

Dans müziği odaklı müzik şirketi Ministry of Sound, çalma listelerini kopyaladığı gerekçesiyle Spotify'a dava açtı.

Telif hakları sebebiyle sayısız dava vakasına tanık oluyoruz. Bu davaların sonuncusu ise, gerekçesiyle açık ara en ilginçlerinden biri olmaya aday.

Londra’nın dans kültürü odaklı müzik şirketi Ministry of Sound, Spotify’a telif hakları nedeniyle dava açtı. Gösterilen gerekçe ise bazı Spotify kullanıcılarının
çalma listelerinin şirketin çıkardığı toplama albümleriyle benzer olması. Diğer bir deyişle; söz konusu toplama albümleri Spotify’da yer almamasına rağmen, kullanıcılar burada
yer alan parçaları alıp benzer şekilde kendileri çalma listelerini hazırlayabiliyor.
Ministry of Sound’un konuya hassasiyet göstermesinin temel nedeni de, şirketin temel işlevlerinden birinin bahsi geçen toplama albümleri düzenli şekilde çıkartması ve bunun için ciddi anlamda araştırmada bulunmaları. Bu da intellectual property (fikri mülkiyet) kapsamında bir ihlal olarak yansıtılıyor. İstedikleri ise söz konusu kullanıcıların çalma listelerinin silinmesi ve diğer kullanıcıların da toplama albümlerinden yararlanmasının kalıcı olarak engellenmesi. Olayın böylesine davalık bir boyuta geçmesi de Spotify’ın bu istekleri üzerine herhangi bir şekilde harekete geçmemesi sonucu olmuş.
Şunu da belirtmekte fayda var; Ministry of Sound toplama albümlerinde kullandıkları birçok parçanın telif haklarına sahip değil. Çoğunun başka plak şirketlerinin elinde. Davayla birlikte toplama albümlerin telif hakları kapsamında nitelenebilip nitelenemeyeceğini ise hep beraber öğreneceğiz.
Spotify tarafına baktığımızda, davadan haberdar olduklarını; yalnız konu hakkında açıklamada bulunmak istemediklerini görüyoruz.
Ministry of Sound ilk toplama albümü olan “The Annual”ı 1995’e çıkartmış, daha sonra da bağımsız bir şirket olarak dünya çapında 50 milyonun üzerinde single ve albüm satışı elde etmişti. Şirket ilk hassasiyetini Spotify üzerinden göstermiyor. 2010 yılında da repertuarlarını yasadışı indirenleri kovalayıp, kendileriyle mahkemeye başvurmadan uzlaşma yolunu denemişti. Konu üzerine dava görülmesi için internet servis sağlayıcısı BT’den kayıtları kaydetmelerini istemiş; fakat BT 20.000’den fazla müşteri aktivite kaydını sildiğiden dolayı süreci durdurmuştu.