Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Markaların GIF Kullanımında Dikkat Etmesi Gerekenler

Markaların GIF Kullanımında Dikkat Etmesi Gerekenler

Bir marka, sosyal medya iletişiminde GIF kullanırken de telif konusunda dikkatli olmalı.

Adweek’te iki gün önce çıkan yazı, GIF’in alt kültürün elinden çıkıp genele yayılarak gittikçe popülerleşmesi ve bunun üzerine markaların sosyal medyada animasyonlu GIF gönderileri kullanımlarının artmasıyla ilgili önemli noktalara dikkat çekiyor.

Şu haberde konu yaptığımızda da yorumlarda tartıştığımız telif konusu, özellikle hızlı geri dönüşlerde marka ve ajansların dikkatli olması gerektiğinin altını çizmişti. Haberimizin konusu olan gönderi de marka tarafından silindi bu arada.

Adweek yazıda, sosyal medya ve hukuk konularında uzman olan ve halen Chrysler pazarlama bölümünün kıdemli danışmanlarından olan Michael McSunas‘tan görüş almış. McSunas, özellikle Facebook’ta GIF paylaşımlarına izin verilmesiyle birlikte, sosyal internette GIF dünyasının en büyük içeriğine sahip olan ünlü kişi ve film GIFlerinin kesinlikle marka postlarında izinsiz olarak kullanılmaması gerektiğini hatırlatıyor.

1- Telif hakları sizde (markanızda) bulunan içeriklerle kendi GIFlerinizi oluşturun.

2- Kullanmak istediğiniz bir GIF size ait değilse, içinde görünen kişilerden ve GIF’in hak sahibinden yazılı kullanım hakkı belgesi alın.

3- Kullanım hakkınız yok mu? O halde GIF’i kendi hesabınız içinde gömülü paylaşmak yerine, GIF’in orijinal bağlantısını kullanmayı ya da başkasının bir gönderisini tekrar göndermeyi (RT ya da share) değerlendirin.

4- Eğer markanızın sponsor olduğu bir programdan GIF üretiyorsanız, bu içeriği dağıtım/paylaşım hakkınız olduğunu tekrar kontrol edin.

5- Başka markaların kendilerine ait olmayan GIFleri kullanarak bu işten yakayı sıyırmaları sizin de sıyıracağınız anlamına gelmez. İşiniz ve markanız ne kadar büyükse, telif ihlali konusunda dava edilme olasılığınız da o kadar büyür.

Haber görseli daha önce haber yaptığımız Giphy‘den.