Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Microsoft HoloLens Hayatımızda Neleri Değiştirecek? [Cannes Lions 2015]

Microsoft HoloLens Hayatımızda Neleri Değiştirecek? [Cannes Lions 2015]

Next Gen Experiences bölümünün başkan yardımcısı Kudo Tsunoda, hologram teknolojilerinin yaratacağı değişime dair örnekler sundu.

Microsoft, Kinect teknolojisinden sonra sunduğu alternatif teknolojisi HoloLens ile hologram teknolojisini dünyamıza taşıyacak. HoloLens, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikten öte kendini karma gerçeklik (mixed reality) kavramını benimsiyor. Bu eksende hikaye anlatımının ve yaratıcılığın nasıl değişeceğini örneklemek için öncelikle teknolojinin tanıtım videosunu katılımcılarla paylaştı.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA
HoloLens’in teknoloji ve donanım detaylarına girmeden son kullanıcıya ulaştığı şekliyle açıklamayı tercih eden Tsunoda, teknolojinin bu özelliğini birçok kez vurguladı. Çünkü hiçbir kullanıcı teknoloji ve yazılım uzmanı olmadan, kolayca hologramları hayatına taşıyabilecek.

Onlarca sensörle çevresini ve kullanıcı algılayan HoloLens, kulaklık kullanmadan 360 derece ses deneyimi yaşatıyor. Kablosuz bağlantı ve birçok jest ile mimik algılayabilmesi de kullanıcıların kolayca uyum sağlamasını amaçlıyor.

Eğlence ve etkileşim alanında HoloLens’in yapalabileceklerini görmek için E3 fuarında yapılan Minecraft sunumunu izledik.

Eğitim alanda da öğrenme sürecini kolaylaştıracak olan HoloLens, Case Western Reserve University School of Medicine ile birlikte çalışarak organ ve kadavra analizinde hologram kullanımını sağlayacak. Böylece hem eğitimde kolaylık sağlayacak hem de fiziksel engeller aşılacak.

Üretkenlik alanında yapacağı katkıyla gidilemeyen yerlere gitmeyi ve insanlar için elverişsiz koşullardaki araştırmaları yürütmeyi sağlayacak. NASA OnSight projesiyle birlikte çalışan HoloLens’in yapabileceklerinden küçük bir kesit.

Tasarım ve mimari stüdyolar içinse projelerinde ön çalışma ve hazırlık sürecinde büyük kolaylık sağlayacak. 3 boyutlu tasarım süreci her stüdyo için zor bir süreci ifade ediyor. Her ne kadar tecrübeli ve işlerinin bir parçası olsa da zorluğu inkar edilemiyor. Trimble ile birlikte çalışan Microsoft, bu konula sunduğu inovasyonu açıklıyor;

Hikaye anlatımında sunacağı değeri ise Microsoft’un Xbox konsoluna özel markası Halo’nun yeni oyunuyla birlikte deneyimleme fırsatı sundu. HoloLens ile oyuncular doğrudan oyunla etkileşime geçecek. Oyuncuların yaşadığı tecrübeye ve E3 katılımcılarının tepkisine bakıldığında teknolojinin yarattığı etki açıkla gözlemleniyor.

Görsel; Bigumigu