Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Microsoft Bitkilere Konuşmayı Öğretiyor

Microsoft Bitkilere Konuşmayı Öğretiyor

Microsoft’un geliştirdiği proje, gelecekte tarım alanında kullanılacak yöntemler ve çevreyi algılayış biçimimizde oluşacak değişimler hakkında devrimsel ipuçları veriyor.

Bahçıvanlar ve bitki yetiştirmeyi seven insanlar, ezelden beri bitkilerle konuşmanın onların büyümesine yardımcı olduğu fikrini savunuyor. Bu düşüncenin temelinde ise bilim yatıyor. Bitkilerle konuşan insanlardan sonra, şimdi de bitkilere konuşmayı öğretiyoruz ve onların çevreleriyle elektriksel tepkiler ve kimyasallar yardımıyla bağlantı kurmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Sormamız gereken asıl soru: İnsanlar ve bitkiler birbirleriyle konuşabilir mi? Microsoft’un son çalışması Project Florence’da Microsoft Research Studio 99’la birlikte görev alan Helene Steiner, bir süredir yürüttüğü çalışma ile bu sorunun yanıtını arıyor.

Project Florence, içine sensörler yerleştirilen bir bitki fanusunun bilgisayara bağlanmasından meydana geliyor. İletişim kurmaya başlamak için, cihazın ucuna bağlı bilgisayara bir şeyler yazmanız gerekiyor. Bu mesaj, duygu halinde haritalandıktan sonra pozitif ya da negatif olarak ayrıştırılıyor ve bir duyguyu temsil eden mesaj, Mors Alfabesi’ne benzer bir yöntemle, farklı renklerdeki ışıklarla temsil ediliyor.

Örneğin, sıcak ve içten bir duygu, kırmızı ışıkla temsil ediliyor. Kırmızı ışık, bitkinin çiçek açmasına yardım ediyor. Bitkinin kökündeki ve yapraklarındaki sensörler, bitkinin nasıl hissettiğini ölçüyor, yani yapraklar, mesaja yönelik bir kimyasal salgılıyor mu veya toprakta bir kuruma gerçekleşti mi şeklinde bir ölçüm yapılıyor. Sensörlerin okudukları değerler, bitkinin negatif ya da pozitif yanıt verdiğini anlamamızı sağlıyor. Bitkinin hissettiği duygular, Twitter yardımıyla kelimelere dökülüyor. Project Florence’ın yazılımı, bitkinin duygularına benzer tweet’leri tarıyor ve bitki söylemek istediklerini bir şekilde ifade etmiş oluyor.

Akıllı ev sistemlerinin aksine, buzdolabınızın akıllı saatinizle konuşmasından öte bir gelecek yaratmak isteyen proje ekibi, bu konuşmanın biraz aptalca olduğunu biliyor ancak, bitkinin anlatmak isteyebileceği potansiyel uzun veri, Twitter sayesinde daha kısa ve anlamlı içgörülere dönüşüyor.

Project Florence, her şeyin ötesinde nesnelerin yavaş yavaş birbirleriyle ve bizlerle iletişime geçmeye başladığı bir dönemde, bu teknolojik inovasyona farklı ve sanatsal bir bakış açısı getirmek hazırlanmış bir proje.

Görsel:Vimeo