Günümüzün en önemli ve en ünlü mimarlarından Kengo Kuma, geleneksel Japon mimarisini çağdaş bir yaklaşımla yorumladığı projeleriyle tanınıyor. Kuma’nın, tasarımlarında mümkün olduğunca az beton kullanması en bilinen özelliklerinden biri. Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları stadyumu da dahil Japonya çok sayıda sosyal kompleks, müze, iş merkezi, konut ve eğitim kurumu Kengo Kuma & Associates’in (KKAA) imzasını taşıyor. Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine yapılan ve bu yıl açılan Odunpazarı Modern Müze (OMM) ile ülkemiz de ünlü mimarın imzasını taşıyan bir binaya sahip oldu. Kengo Kuma bu defa ilk defa yaptığı ayakkabı tasarımıyla adından söz ettiriyor. Tasarımın adı da Metaride AMU.
Metaride AMU, geleneksel bambu örme sanatından ilham alıyor
Kengo Kuma’nın beton kullanmaktan mümkün olduğunca kaçındığını yukarıda belirtmiştim. En çok kullandığı malzemeler bambu, ahşap ve cam. Ayakkabı tasarımı için iş birliği yaptığı Japon spor markası ASICS de bambu örgü sanatına dayanan ürünleriyle tanınıyor.
Tasarım, çapraz beyaz şeritlerin üst üste bindiği bindiği, çorap formunda bir ayakkabı. Esnek malzeme, bambu örgü tekniğine (yatara ami) benzer sağlam bir yapı oluşturmak için birbirine kenetlenmiş görünüyor. Geri dönüştürülmüş polyesterden yapılmış şeritler, ayağı sabitlemek için stratejik olarak yerleştirilmiş.
“Başlangıçta, Japon kültürü birbirine bağlanan çizgilere dayanıyordu. Tek bir çizgi zayıftır, ancak toplu bir çizgi demeti güçlüdür. Yatara ami’yi incelik ve işlevselliği birleştiren bir yaklaşımla yorumlamak, modern tasarımlarla da uyumludur.” diyor Kengo Kuma.
Metaride AMU, ayak bileklerinin aşırı bükülmesini önlemek ve enerji tüketimini azaltmak için ayak parmaklarına doğru kıvrılan ASICS’in klasik Metaride modeline dayanıyor. Taba renkli orta taban yapıldığı malzemenin doğal rengini taşıyor. Normalde bu tabanlar boyanıyor ama Kuma’nın isteği üzerine bu tasarımda boyanmamış.
“Selüloz nano liflerin orta taban köpüğü içerisinde kullanılması benim için cezbedici. Bu ağaçtan elde edilen bir elyaf malzemesi. Bu malzeme süper yastıklama ve dayanıklılığın birbirine aykırı işlevlerini birleştiriyor. Bu şekilde bambunun hem sert hem de yumuşak olma özelliğini taklit ediyor.”.
Kuma’ya göre mimarlıktan ayakkabı tasarımına geçmek ilk bakışta göründüğü kadar büyük bir sıçrama değil. “Bir bina tasarlarken, insanların nasıl hareket ettiğini ve nasıl hissettiğini analiz ederek çalışırız. Bu, ergonomik bir ayakkabı tasarlamaktan farklı değil.”.
Görsel: ASICS